Opinie

De week waarin we op zoek gingen naar buitenlands leven (en dat ook vonden)

Dit waren de spraakmakendste artikelen die ik afgelopen week in NRC Handelsblad, nrc.next en op nrc.nl en NRCQ heb gelezen.

De komende jaren wordt harder dan ooit in de ruimte gezocht naar signalen van buitenaards intelligent leven, zo bleek deze week. De Russische zakenman Joeri Milner stopt 100 miljoen dollar in het project. Er is veel reden tot pessimisme, schreef Eddy Echternach. ‘Dus laat ons niet boos worden als we over tien jaar nog steeds niets van E.T. hebben vernomen‘. Filmredacteur Coen van Zwol vond alvast wat gezocht werd: buitenlands leven volgens Hollywood. En Toef Jaeger ging grasduinen in sf-boeken.

Over de toekomst gesproken. Misschien leest u dit stukje wel op een iPad. Deze week was het net vijf jaar geleden dat de tablet van Apple in Nederland werd geïntroduceerd. Technologieredacteur Marc Hijink herlas met enige gêne de recensie die hij schreef in 2010. Ik ben alvast nieuwsgierig hoe collega Charlotte van ’t Wout binnen vijf jaar zal terugblikken op haar verslag van een zes weken durende test met de Apple Watch.

Apple en andere technologiebedrijven beleefden intussen een wilde week op de beurs. Wouter van Noort vroeg zich af of een nieuwe zeepbel aan het ontstaan is. En hij keek met hernieuwde belangstelling naar TomTom.

Een andere sector in opkomst: Airbnb. Particuliere woningverhuur via sites als Airbnb gaat niet meer weg, schreef Bas Blokker. Maar op sommige plekken in Amsterdam vrezen bewoners wel dat ze hun buurtje kwijtraken aan toeristen, noteerde Geertje Tuenter.

Ook in Amsterdam ging collega Maral Noshad Sharifi op bezoek bij Teun Peeters en Joyce van Dijk. Van achter hun laptop op de keukentafel proberen zij bootvluchtelingen te redden. Buitenlandredacteur Marc Leijendekker stelde intussen vast dat er de afgelopen maanden veel minder doden zijn gevallen op de Middellandse Zee.

De meeste van die vluchtelingen dromen nog steeds van een verblijf in Duitsland. En toch, zo stelde Juurd Eijsvogel vast, is de ‘gemene Duitser terug’. In korte tijd veranderde het land van meest geliefde land op aarde tot de boeman van Europa. Berlijn maakt zich zorgen.

Bijzonder grappig in dat verband was het stuk dat het interview dat collega Ellen de Bruin had met Mike Godwin, wiens ‘wet’ net 25 jaar bestaat. Godwin’s Law? ‘Hoe langer een online discussie, hoe waarschijnlijker de vergelijking met de nazi’s’.

Nog dit: uit een steekproef van NRC bleek dat tweederde van de tv-programma’s van de drie grote omroepen deze zomer uit herhalingen bestaat. De directeur televisie van de NPO noemt dat nogal eufemistisch ‘tweedekans-uitzendingen’.

Reden te meer dus om geen televisie te kijken, op reis te gaan en te lezen. De redactie Boeken maakte een heerlijk overzicht van de boeken die je moet lezen als je naar Engeland, Duitsland, Frankrijk, Spanje of Italië reist.

Peter Vandermeersch
Blogger

Peter Vandermeersch

Peter Vandermeersch is hoofdredacteur van NRC en schrijft op deze blog over nieuwe ontwikkelingen bij NRC en de dagelijkse praktijk op de redactie. U kunt hem ook volgen op Twitter.