Curieus Kazachstaans onderonsje

Verdacht duel bij challengertoernooi Scheveningen onderzocht. Matchfixing? „Zij zijn daar niet vatbaar voor.”

De Kazachstaan Aleksandr Nedovyesov afgelopen woensdag in het verdachte duel tegen zijn landgenoot Andrey Golubev.
De Kazachstaan Aleksandr Nedovyesov afgelopen woensdag in het verdachte duel tegen zijn landgenoot Andrey Golubev. Foto Hans Willink

De politie zou gisterochtend zijn gesignaleerd op de Mets Tennisbanen, zo gaat het gerucht. Een inval op historische tennisgrond, in verband met een verdacht duel tussen twee Kazachstaanse tennissers? „De wijkagent is geweest”, zegt Ivo Pols, toernooidirecteur van het challengertoernooi in Scheveningen. De reden is wat minder spectaculair. „Er hadden wat omwonenden geklaagd dat er fietsen tegen hun gevels stonden.”

Feiten en speculaties vermengen zich, de dag na het duel tussen de onbekende tennissers Aleksandr Nedovyesov (nummer 95) en Andrey Golubev (nummer 156). Wedkantoren besluiten de wedstrijd woensdag niet langer aan te bieden, wegens verdachte patronen op de internationale gokmarkt. De Tennis Integrity Unit, dat optreedt tegen corruptie in het tennis, gaat het duel onderzoeken.

Directe bewijzen dat het duel gefixt is, zijn er (nog) niet. De verdenkingen worden gevoed door het gokgedrag, dat afweek van het wedstrijdverloop. Golubev die een set voorstaat, vervolgens gelijk opgaat met Nedovyesov in de tweede set. Golubev de meeste kans op de zege, zou je verwachten? Nee, Nedovyesov groeit op de gokmarkt uit tot de favoriet. Onverklaarbaar, gezien de stand.

Voorkennis? Wellicht. Feit: Nedovyesov wint de partij. Toneelstukje? „Laten we nou iemand zijn naam pas kapot maken als het werkelijk bewezen is”, zegt Robin Haase, die gisteren de kwartfinale bereikte.

Alarmbellen

In Londen zijn bij Unibet de alarmbellen afgegaan. Een speciale afdeling volgt alle wedstrijden die het gokkantoor aanbiedt, zo ook dit duel. „De noteringen op de gokmarkt stonden zo scheef, het klopte gewoon niet”, zegt de Nederlandse integriteitsmanager bij Unibet Group, Eric Konings.

Hij stuurt nog dezelfde middag een rapport met de gokpatronen naar de Tennis Integrity Unit (TIU), waar ze een samenwerkingsverband mee hebben. Verdachtmakingen? Konings: „If we see something, we say something.”

Veel frustraties gisteren bij Nedovyesov, in zijn verloren partij in de tweede ronde tegen de Slowaak Andrej Martin. Hij ramt zijn racket kapot na verlies van de eerste set. Hij draait hij zich om en schiet weg richting spelerslounge als hij gevraagd wordt naar de partij van woensdag. „Daarvoor moet je contact opnemen met de Tennis Integrity Unit.”

Meeuwen cirkelen krijsend boven het in 1926 gebouwde tennispark, middenin een woonwijk in hartje Scheveningen. De achtertuin van het Nederlandse toptennis, waar tientallen Davis Cup-wedstrijden en Nederlandse kampioenschappen zijn gehouden. En de plek waar Richard Krajicek, Marcella Mesker en Robin Haase ooit begonnen te tennissen.

Toernooidirecteur Pols – 23 jaar in functie – krijg je niet snel nerveus. Het is voor het eerst dat zijn toernooi geconfronteerd wordt met een mogelijke matchfixingzaak. „Ik heb delen van het duel gezien. Ik vond het een goede wedstrijd”, zegt hij. Heeft hij de tiebreak van de tweede set gezien? „Nee.” Daar schutterde Golubev. Mishits, dubbele fout, ballen laag in het net. Pols: „Wij zijn hier geen partij in, ik moet zorgen dat het bier koud is en de banen bespeelbaar zijn.”

Het is een zaak voor de TIU, evenals bij het verdachte duel op een Duitse achterafbaan vorig jaar augustus tussen de Nederlanders Antal van der Duim en Boy Westerhof. Dat onderzoek loopt nog. Tien spelers zijn tijdelijk of levenslang geschorst door de Tennis Integrity Unit, sinds de organisatie in 2008 is opgericht om gokgerelateerde corruptie te bestrijden.

De TIU is voor zijn informatie deels afhankelijk van de gokbedrijven. Belangrijke tussenschakel hierbij is de ESSA, het integriteitsorgaan van de Europese kansspelmarkt. Als gokbedrijven opvallende gokpatronen zien, rapporteren ze dat aan de ESSA.

Die analyseert alle data, als vervolgens blijkt dat een duel verdacht is sturen ze de zaak door naar de TIU. Alleen al in het tweede kwartaal van dit jaar waren er negentien verdachte tenniswedstrijden, zo blijkt uit een recente publicatie van ESSA.

Met name tennissers uit de lagere regionen vormen een aantrekkelijke doelgroep voor fixers. Het prijzengeld op challengers (eerste divisie mondiale tennis) en futures (tweede divisie) is laag: eerste ronde uitgeschakeld in Scheveningen levert 440 euro op, de verliezend finalist krijgt 3.600 euro, de winnaar 6.150 euro.

Maar geld kan bij het Kazachstaanse onderonsje waarschijnlijk het probleem niet zijn geweest. De twee kregen een flink bedrag toen ze overstapten naar het Davis Cup-team van Kazachstan. Nedovyesov is van origine een Oekraïner, Golubev een Rus.

Jesse Huta Galung komt aanlopen. In de kleedkamer is het verdachte duel het gespreksonderwerp, merkt hij. Hij kent beide tennissers goed, hij speelt competitie met ze bij een club in Mönchengladbach. „Het zijn niet jongens die daar vatbaar voor zijn”, zegt hij. „Er kan ook druk zijn gezet van buitenaf, uit eigen land.”