Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Religie

Bachkoor stapt naar de rechter om Matthäus Passion

Het Bachkoor Holland spant een kort geding aan tegen de Pieterskerk in Leiden. Het wil de Matthäus Passion blijven zingen in die kerk, zoals het dat al dertig jaar doet.

Leden van het koor voorafgaand aan de uitvoering van de Matthäus Passion in de Pieterskerk in Leiden.
Leden van het koor voorafgaand aan de uitvoering van de Matthäus Passion in de Pieterskerk in Leiden. Foto ANP / Jerry Lampen

Het Bachkoor Holland spant een kort geding aan tegen de Pieterskerk in Leiden, omdat het de Matthäus Passion wil blijven zingen in die kerk, zoals het dat al dertig jaar doet. De directie van de Pieterskerk wil vanaf 2016 een nieuwe koers varen, en heeft voor de Matthäus onder meer het Nederlands Kamerkoor geëngageerd.

De reden voor de wijzigingen is dat men er met het Bachkoor zakelijk niet uit kwam, stelt Pieterskerk-directeur Frieke Hurkmans. Het Bachkoor ontkent dat. Het stelt dat er een meerjarenovereenkomst is afgesloten, en stapt naar de rechter. Wanneer het geding dient is nog niet bekend.

Verbazing na nieuws

De uitvoeringen van Bachs Matthäus Passion in de Pieterskerk in Leiden zijn al dertig jaar een begrip, met het 42-koppige Bachkoor Holland en een toporkest samengesteld uit musici van het Concertgebouworkest. Minister-president Mark Rutte en Bachliefhebber Paul Witteman komen er ieder voorjaar voor naar Leiden.
Volgens het koor is de overeenkomst met de Pieterskerk voor de twee jaarlijkse Matthäus-uitvoeringen en het Weihnachtsoratorium in 2014 jaar met 10 jaar verlengd. Een huurcontract voor de kerk is ondertekend tot en met 2017.

Groot was dus de verbazing toen het koor uit de media moest vernemen dat zijn taak al met ingang van volgend jaar wordt overgenomen door het Nederlands Kamerkoor en het Residentie Orkest. Pogingen van het Bachkoor om met directeur-bestuurder Frieke Hurkmans van de Pieterskerk, dit geschil op te lossen, liepen op niets uit.