Asielzoekersaccommodaties in Duitsland vaker aangevallen

De politie onderzoekt een brand bij een geplande asielzoekersaccommodatie op 16 juli in Reichertshofen.
De politie onderzoekt een brand bij een geplande asielzoekersaccommodatie op 16 juli in Reichertshofen. Foto EPA / Peter Kneffel

Het aantal aanvallen op Duitse onderkomens van asielzoekers is dit jaar flink gestegen. Dat meldt de Spiegel Online vrijdag op basis van cijfers van het Duitse ministerie van Binnenlandse Zaken.

Haatteksten en ingewanden

In de eerste zes maanden van dit jaar hebben 202 incidenten plaatsgevonden, één minder dan in heel 2014. Het ministerie schrijft ze in de meeste gevallen toe aan rechts-extremisten. Zij zouden dit jaar tot nu toe verantwoordelijk zijn voor 173 aanvallen, vergeleken met 175 in 2014 en 58 in 2013. Bij de incidenten worden ook de anti-asielzoekersprotesten meegerekend. Sinds juni zijn meer asielzoekersplekken aangevallen.

Onder de incidenten zijn gevallen bekend van het besmeuren van vluchtelingenonderkomens met haatteksten, het gooien van stenen naar medewerkers van het Rode Kruis en het afbeelden van een varkenskop en varkensingewanden bij een geplande accommodatie. In het Saksische Böhlen werd een huis waar asielzoekers wonen meerdere malen beschoten. Vorige week ging in het plaatsje Remchingen (Baden-Württemberg) een leegstaande vakantiewoning, waar volgend jaar migranten zouden worden opgevangen, in vlammen op.

Bezoek vluchtelingen

Leider van de sociaal-democratische regeringspartij SPD Sigmar Gabriel deed gisteren een beroep op zijn partijleden om vluchtelingen actief te ondersteunen. “Bezoek huizen van vluchtelingen, spreek met vrijwilligers, doneer en help waar je kunt”, schreef hij in een brief aan de 460 duizend leden. Gabriel benadrukt het belang van “fatsoenlijke” huisvesting en verzorging van de vluchtelingen in de brief.

Het Duitse Bureau voor Migratie verwacht dit jaar 450 duizend asielaanvragen, meer dan twee keer zoveel als vorig jaar.