‘Regering VS bereidt vrijlating spion Jonathan Pollard voor’

De regering van president Obama zou overwegen de Israëlische spion Jonathan Pollard vrij te laten. Als het bericht van The Wall Street Journal klopt, zou dat een opsteker zijn voor premier Benjamin Netanyahu.

Spandoek voor vrijlating van Pollard in Jeruzalem.
Spandoek voor vrijlating van Pollard in Jeruzalem. Foto EPA / Jim Hollander

De regering van president Obama zou overwegen de Israëlische spion Jonathan Pollard vervroegd vrij te laten. Dat schrijft The Wall Street Journal. De vervroegde vrijlating van de Joodse Amerikaan, die in 1987 in de VS levenslang kreeg voor het doorspelen van informatie aan Israël, zou volgens de Amerikaanse krant echter een manier zijn de banden met Israël te verbeteren.

De relatie tussen de VS en Israël is gespannen sinds het historische akkoord dat eerder deze maand met Iran werd gesloten over het nucleaire programma van de islamitische republiek. Netanyahu noemde de deal een “historische vergissing”. De premier vreest dat het akkoord de weg vrij maakt voor aartsvijand Iran om atoomwapens te maken. “Veel van de beperkingen die zijn opgelegd, zullen worden omzeild”, waarschuwde hij.

De zaak-Pollard werpt al ruim twee decennia een donkere schaduw over de nauwe en vriendschappelijke betrekkingen tussen de VS en Israël. Israëlische leiders vragen bij staatsbezoeken al jaren vergeefs om zijn vrijlating. Pollard zou in november toch al vrijkomen.

Pollard werkte voor de inlichtingendienst van de Amerikaanse marine toen hij in 1985 betrapt werd op spionage. Vele honderden uiterst geheime documenten had hij heimelijk aan Israel doorgespeeld. Bovendien had hij aan de Israeliërs onthuld hoe Amerikaanse inlichtingendiensten werken en in veel gevallen ook wie hun bronnen waren. De schade was enorm, en ook al spioneerde hij voor een bondgenoot, voor velen in Amerika was hij een verrader.