AF-KLM bezuinigt verder na kwartaalverlies van 79 miljoen

Het nettoverlies van Air France-KLM is verder opgelopen. En daarom moet er extra bezuinigd worden.

Air France-KLM blijft verlies lijden. De resultaten van de luchtvaartmaatschappij zijn opnieuw verslechterd. Dat heeft de luchtvaartmaatschappij vandaag bekendgemaakt bij de publicatie van zijn halfjaarcijfers.

Met een nettoverlies van 79 miljoen euro in het tweede kwartaal, tegenover 11 miljoen verlies in het tweede kwartaal van vorig jaar. Het totale verlies in de eerste helft van dit jaar is opgelopen naar 638 miljoen euro. Op de beurs werd het kwartaalbericht positief ontvangen. De koers steeg in Amsterdam 3,6 procent.

De ticketprijzen staan onder druk door zware concurrentie, en dat blijft op de omzet drukken. Die omzet steeg, met 3 procent naar 6,64 miljard euro. Maar dat komt door de dure dollar, die gunstig was voor de opbrengsten op de vluchten van en naar de Verenigde Staten. Anders zou de omzet met 4,5 procent zijn gedaald.

De sterke dollar dreef tegelijkertijd de kosten op – en was daarmee voor de winst juist nadelig. Andere problemen zijn de afnemende vraag in belangrijke markten als Japan en Brazilië.

AF-KLM ziet ruimte voor verdere bezuinigingen. Zwaar verlieslijdende routes worden gesloten en in de winter zal er minder gevlogen worden.

Eerder deze maand bereikte KLM al overeenstemming over nieuwe cao’s, waarin van al het personeel offers worden gevraagd. Zo krijgen de piloten drie jaar geen loonsverhoging, gaan ze meer uren vliegen en later met pensioen. Dat bespaart KLM jaarlijks 100 miljoen euro.

Maar de onderhandelingen met de piloten van Air France verlopen al maandenlang moeizaam. Volgens topman Alexandre de Juniac moet er uiterlijk in september een akkoord bereikt zijn – anders is fors saneren het enige alternatief.

Air France-KLM slaagde er wel in om de nettoschuld terug te brengen, van 5,4 miljard euro vorig jaar naar nu 4,6 miljard euro.