‘Zwarte arrestante deed eerder zelfmoordpoging’

Demonstranten met borden in New York protesteren tegen politiegeweld. Een dag na de dood van Bland overleed de tiener Kindra Chapman onder vergelijkbare omstandigheden in een politiecel in Alabama. Ook zij zou zelfmoord hebben gepleegd.
Demonstranten met borden in New York protesteren tegen politiegeweld. Een dag na de dood van Bland overleed de tiener Kindra Chapman onder vergelijkbare omstandigheden in een politiecel in Alabama. Ook zij zou zelfmoord hebben gepleegd. Foto Reuters/Shannon Stapleton

De Amerikaanse zwarte vrouw die vorige week is overleden in een politiecel in Texas na haar arrestatie zou eerder een zelfmoordpoging hebben gedaan. Ook zou ze aan epilepsie hebben geleden.

Dat blijkt uit documenten die gisteren werden vrijgegeven. De Amerikaanse justitie doet onderzoek naar de omstandigheden van de zelfmoord van de 28-jarige vrouw die zich ophing in haar cel, drie dagen nadat ze van de weg was gehaald na een verkeersovertreding. Familie en vrienden beweren dat ze is vermoord.

Uit haar dossier blijkt dat ze na een miskraam eerder dit jaar een zelfmoordpoging zou hebben ondernomen en dat ze last zou hebben van suïcidale gedachten. Andere formulieren die ze zelf zou hebben ingevuld, spreken dit tegen. Ook staat in het dossier dat ze epilepsie zou hebben en hier medicijnen voor zou nemen, al zou Bland hier zelf hebben ingevuld dat ze geen medicatie nam. In de video is ook te horen dat ze zegt dat ze epilepsie heeft.

Als Bland inderdaad suïcidaal was, zou ze onder strengere observatie hebben moeten staan waarbij elk kwartier een bewaker komt kijken in plaats van elk uur. Op Facebook zette ze afgelopen maart zelf een update dat ze depressief was en last had van PTSS (posttraumatische stressstoornis). Volgens de politie was er op het moment en na haar arrestatie niets aan de hand.


ABC US News | World News

Ferguson benoemt Afro-Amerikaan als politiechef

De dood van Bland heeft de discussie over politiegeweld tegen zwarten weer een nieuwe impuls gegeven, zeker nadat een dag na de dood van Bland de 18-jarige Kindra Chapman onder vergelijkbare omstandigheden overleed in een politiecel in Alabama. Chapman was net daarvoor gearresteerd voor een diefstal, ook zij zou zelfmoord hebben gepleegd.

Sinds de 18-jarige Michael Brown vorig jaar in Ferguson werd neergeschoten, is de kritiek op de politie scherp. In dit stadsdeel is overigens gisteren de Afro-Amerikaan Andre Anderson (50) benoemd als nieuwe politiechef en opvolger van Tom Jackson, die onder vuur was komen te liggen vanwege buitensporig geweld tegen zwarte Amerikanen door zijn korps.

Foto AP/Jeff Roberson

Andre Anderson tijdens zijn persconferentie waarin hij aangekondigd is als interim-politiechef naast burgemeester James Knowles. Foto AP/Jeff Roberson

Anderson, die 24 jaar als agent in Glendale werkte, moet het vertrouwen van de inwoners in de politie terugwinnen. Tegen persbureau AP zei hij

“Ik geloof dat ik de juiste persoon ben voor deze baan. Er moet veel gebeuren, maar ik ben klaar om de mouwen op te stropen en aan het werk te gaan.”

In principe is hij voor zes maanden overgeplaatst naar Ferguson, maar mogelijk blijft hij daarna aan als politiechef, meldden Amerikaanse media. Anderson is de tweede Afro-Amerikaan die wordt ingevlogen om de boel in Ferguson op orde te krijgen. In juni werd Ed Beasley benoemd tot nieuwe stadsmanager en opvolger van de opgestapte John Shaw.