Weg vrij voor slachtoffer Bill Cosby om rechtszaak door te zetten

Bill Cosby bij Temple University in Philadelphia, zijn advocaat Patrick O'Connor zit in de Board of Trustees van de universiteit. Op de universiteit is discussie ontstaan of O'Connor kan blijven.
Bill Cosby bij Temple University in Philadelphia, zijn advocaat Patrick O'Connor zit in de Board of Trustees van de universiteit. Op de universiteit is discussie ontstaan of O'Connor kan blijven. AP/Matt Rourke

Het hooggerechtshof van Californië heeft de weg vrijgemaakt voor een rechtszaak tegen Bill Cosby door een slachtoffer van seksueel misbruik. Een verzoek van de Amerikaanse acteur om de zaak te seponeren, is afgewezen.

De advocaat van Judy Huth, die een zaak tegen hem heeft aangespannen, liet weten dat ze Cosby binnen dertig dagen zal laten komen om hem een verklaring af te nemen. Hoewel in de meeste staten de beschuldigingen tegen Cosby verjaard zijn, mag in Californië in het geval van seksueel misbruik van een minderjarige ook decennia later nog een civiele rechtszaak worden geopend.

Het afgelopen jaar zijn er tientallen beschuldigingen tegen Cosby geuit door vrouwen van seksueel misbruik door hem. Verschillende vrouwen hebben verklaard dat ze in de jaren 80 door hem werden gedrogeerd waarna hij hen zou hebben verkracht.

The New York Times publiceerde vorige week details uit een eerdere rechtszaak waarin de nu 78-jarige Cosby bekent aan vrouwen slaapmiddelen te hebben gegeven om daarna seks met hen te hebben, maar volgens hem gebeurde dat nergens onder dwang. De zaak werd in 2005 geschikt. Drie andere vermeende slachtoffers hebben Cosby inmiddels gevraagd om een schadevergoeding van 92 miljoen euro te betalen omdat ze anders een rechtszaak starten.