Vervalser Giacometti’s krijgt ruim 5 jaar celstraf

De Nederlander Robert D., die meer dan duizend sculpturen van Giacometti vervalste, is in Duitsland veroordeeld tot een gevangenisstraf van vijf jaar en drie maanden. De 56-jarige man heeft de vervalsingen bekend, maar zei daarbij dat er geen sprake was van „boze opzet”. Hij gaat niet in hoger beroep.

De materiaalkosten van de beelden bedroegen rond de 100 euro per stuk, maar de vervalser verdiende aan alle beelden samen zo’n 390.000 euro. Zijn handlangers verdienden meer aan de zwendel: de totale schade voor kopers bedroeg 3,75 miljoen euro.

Om de beeldjes op de markt te krijgen, gaf een handlanger zich uit als ‘graaf van Waldstein’ en vriend van Alberto Giacometti’s broer Diego. Hij liet potentiële kopers een boek zien, het zelfgeschreven Diego’s Wraak, waarin werd uitgelegd hoe de zogenaamde relatie tussen de graaf en Diego tot stand kwam. Ook fabriceerden de oplichters valse certificaten die de authenticiteit van de sculpturen moesten aantonen.

De bende werd zes jaar geleden opgerold. De ‘graaf’ werd veroordeeld tot negen jaar cel, een andere handlanger tot zeven jaar. Meer zaken zijn nog onder de rechter.

Het werk van de Zwitserse beeldhouwer Giacometti (1901-1966), bekend van zijn lange en smalle menselijke figuren, wordt op veilingen voor recordbedragen verkocht. Enkele maanden geleden werd zijn sculptuur L’Homme au doigt (de wijzende man) verkocht voor 126,7 miljoen euro.