VS krijgen toestemming om vanuit Turkije IS aan te vallen

Turkse grenspost nabij Kilis waar gevechten plaatsvinden tussen IS en Turkije. Hierbij werd een Turkse onderofficier gedood en raakten twee militairen gewond. Ook een militant van IS werd gedood.
Turkse grenspost nabij Kilis waar gevechten plaatsvinden tussen IS en Turkije. Hierbij werd een Turkse onderofficier gedood en raakten twee militairen gewond. Ook een militant van IS werd gedood. Foto AP. Emrah Gurel

Turkije heeft de Verenigde Staten toestemming verleend om vanaf de Amerikaanse luchtmachtbasis Incirlik bombardementen uit te voeren op de Islamitische Staat (IS), dat meldt de Wall Street Journal. Eerder deze dag vonden voor het eerst openlijke gevechten plaats tussen Turkije en IS nadat een Turkse militair was omgekomen.

De Amerikanen proberen al maanden om het militaire vliegveld Incirlik in Zuid-Turkije te gebruiken voor luchtaanvallen op de terroristische organisatie.

Koerswijziging Turkije

Turkije is onderdeel van de door de Amerikanen geleide coalitie tegen IS, maar wilde niet dat de luchtmachtbasis in Turkije gebruikt zou worden voor de bombardementen. Al werd er vorig jaar wel gemeld dat het Turkse luchtruim gebruikt zou zijn om luchtaanvallen uit te voeren op stellingen van IS bij de Turks-Syrische grensplaats Kobani.

De toestemming van NAVO-lid Turkije volgt op een gisteren gevoerd telefonisch gesprek tussen de Amerikaanse president Barack Obama en zijn Turkse ambtgenoot Recep Tayyip Erdogan. Zij spraken af om gezamenlijk op te treden tegen jihadisten die via Turkije naar Syrië reizen om zich aan te sluiten bij IS.

De Verenigde Staten had lange tijd kritiek op Turkije omdat het land te weinig zou doen om IS-strijders die naar Syrië afreizen aan te pakken. De Amerikaanse vice-president Joe Biden liet vorig jaar tijdens een toespraak op de Harvard universiteit zelfs weten dat Turkije en Golfstaten als Saoedi-Arabië verantwoordelijk zijn voor de groei van jihadistische groepen in Syrië.

“Ze hebben honderden miljoenen dollars en duizenden tonnen wapens gegeven aan iedereen die tegen Assad zou vechten. Die wapens zijn terecht gekomen bij al-Nusra, al-Qaeda en extremistische jihadisten van over heel de wereld”.

Na deze uitspraken moest Biden zijn excuses aanbieden. Dat Turkije haar koers nu wijzigt lijkt te zijn ingegeven door de openlijke gevechten die vanmiddag plaatsvonden tussen militanten van IS en het Turkse leger.

Turkse onderofficier gedood en twee militairen gewond

Eerder op de dag vonden nabij de Turks-Syrische grensplaats Kilis vuurgevechten plaats tussen IS en Turkije waarbij een Turkse onderofficier werd gedood en twee militairen gewond raakten. Volgens tv-zender CNNTürk probeerde de militanten van IS de grens over te steken. Het Turkse leger beantwoordde het vuur door zeker één militant van IS dood te schieten, ook werden drie voertuigen kapot geschoten. Bij deze militaire aanvallen werden tanks ingezet en stuurde Turkije straaljagers naar het Noordoosten van Syrië. Er is geen melding gemaakt van luchtaanvallen.

Het is voor het eerst dat er openlijke gevechten plaatsvinden tussen Turkije en IS. In een officiële reactie meldt het kantoor van de Turkse premier Ahmet Davutoğlu dat Turkije “alle noodzakelijke maatregelen [neemt] om de openbare orde en de nationale veiligheid te beschermen in reactie op de aanvallen van de Islamitische Staat en Koerdische militanten”.

Hiermee reageert Turkije op de vuurgevechten tussen het Turkse leger en IS en de PKK-aanslag van gisteren waarbij twee agenten omkwamen. Volgens de Koerdische-Arbeidspartij PKK, die in Turkije en in het Westen beschouwd wordt als terroristische organisatie, steunden de agenten IS. De aanslag is daarmee een reactie op de bomaanslag in Suruc van afgelopen maandag toen 32 jongeren om het leven kwamen door een zelfmoordaanslag van een Turkse student met banden met IS.

De Amerikaanse luchtmachtbasis in Incirlik nabij de Zuid-Turkse stad Adana