Verdenking matchfixing tenniswedstrijd Scheveningen

Een wedstrijd tussen twee Kazachstaanse tennissers bij het challengertoernooi in Scheveningen is gisteren mogelijk gemanipuleerd. Tijdens het duel, dat Aleksandr Nedovyesov met 2-6, 7-6, 6-2 won van Andrey Golubev, deden zich op de gokmarkt verdachte patronen voor.

Foto ANP / Koen Suyk

Een wedstrijd tussen twee Kazachstaanse tennissers bij het challengertoernooi in Scheveningen is gisteren mogelijk gemanipuleerd. Tijdens het duel, dat Aleksandr Nedovyesov met 2-6, 7-6, 6-2 won van Andrey Golubev, deden zich op de gokmarkt verdachte patronen voor. Wedkantoor Unibet Group heeft de wedstrijd als verdacht aangemeld bij The Tennis Integrity Unit (TIU), een organisatie die corruptie in het tennis bestrijdt. Die gaat de wedstrijd nu onderzoeken, zegt Eric Konings, integriteitsmanager bij Unibet Group.

“De noteringen op de globale markt fluctueerden zodanig dat ze reden gaven tot zorg”, zegt Konings. Er was niks opmerkelijks aan het duel, tot het gokgedrag halverwege de tweede set bij 6-2 en 3-3 in het voordeel van Golubev: op de gokmarkt werd Nedovyesov in die fase favoriet voor de zege. Gezien de stand is dat onlogisch.

En in de tiebreak van de tweede set was te zien hoe Golubev fout op fout stapelt: misslagen, een dubbele servicefout en ballen laag in het net. Nedovyesov won de tiebreak en vervolgens de wedstrijd. In mei verliep een duel in Aix-en-Provence tussen de twee volgens een vergelijkbaar patroon, toen met Golubev als winnaar.

De twee Kazachstanen dubbelden afgelopen weekend nog samen in de kwartfinale van de Davis Cup in en tegen Australië – drie dagen later gevolgd door de partij in Scheveningen. De toernooiorganisatie en TIU wilden vanochtend niet reageren.