‘Veertig bootvluchtelingen verdronken voor kust van Libië’

Archiefbeeld van een marineschip in het Zuid-Italiaanse Salerno dat net een groep bootvluchtelingen heeft opgepikt.
Archiefbeeld van een marineschip in het Zuid-Italiaanse Salerno dat net een groep bootvluchtelingen heeft opgepikt. Foto: ANP/EPA/CESARE ABBATE

Door het zinken van een rubberboot zijn naar schatting veertig bootvluchtelingen voor de Libische kust om het leven gekomen. De boot vervoerde 120 mensen.

Volgens AFP gaat het om mensen uit Somalië, Mali, Benin en Eritrea. Personeel van de VN-vluchtelingenorganisatie UNHCR in Italïe hebben verklaringen van overlevenden opgetekend waaruit zou blijken dat bij het ongeval 35 tot veertig opvarenden zijn verdronken.

De rubberboot voer met twee andere boten naar Italië toen het zonk. Een koopvaardijschip pikte de overlevenden op en droeg hen over aan de Italiaanse marine. Waardoor de boot is gezonken is niet bekend.

Minder bootvluchtelingen overleden

Het aantal overleden bootvluchtelingen is in de afgelopen paar maanden gedaald, zo bleek uit recente cijfers van de Internationale Organisatie voor Migratie (IOM). Had de tendens van de eerste paar maanden van dit jaar doorgezet, waren er nu mogelijk 30.000 vluchtelingen omgekomen. Dat zijn er nu ongeveer 4.000.

De EU heeft sinds een speciaal ingelaste eurotop over bootvluchtelingen in april meer schepen in het gebied. Deze patrouilleren voor de Europese grensbewakingsorganisatie Frontex, die door de top een groter mandaat heeft gekregen. De patrouilles mogen nu tot 138 zeemijl ten zuiden van Sicilië opereren, wat bijna in de territoriale wateren van Libië is. Zo kunnen vluchtelingen sneller gered worden.

Daarnaast zou bijna de helft van alle vluchtelingen nu voor een veiligere route over land kiezen, via Turkije en Griekenland.

Lees ook: Veel minder doden op zee (€)