Vandaag in de Tour: 18 haarspeldbochten in nog geen drieënhalve kilometer

Het Critérium du Dauphiné ging dit jaar al over de Lacets du Montvernier.
Het Critérium du Dauphiné ging dit jaar al over de Lacets du Montvernier. Screenshot van de televisieuitzending (Youtube)

Naast de hoge Col du Glandon (1924 meter) valt de laatste klim van vandaag op het eerste gezicht een beetje weg. Toch is de Lacets de Montvernier een van de spectaculairste beklimmingen van deze Tour. In slechts 3,4 kilometer stijgt de weg maar liefst 290 meter, met een gemiddelde van 8,2 procent.

De Lacets de Montvernier in kaart:

Maar het is vooral de manier waarop die de klim in de Maurienne-vallei zo bijzonder maakt. In de weg omhoog zitten namelijk maar liefst 18 haarspeldbochten. Van bovenaf gezien heeft de col van tweede categorie daardoor wel wat weg van een schoenveter. Vandaar ook Lacets, het Franse woord voor schoenveters.

Voordat de renners over de smalle weg omhoog slingeren, staan er nog zes andere bergen op het programma. In de eerste kilometers wordt het peloton eerst over twee cols van de tweede en drie van de derde categorie gestuurd. En dan volgt nog de Glandon, als opmaat voor de misschien wel fraaiste weg van deze Tour.

Hoe verging het vorige keer?

Slechts een keer fungeerde Saint-Jean-de-Maurienne als aankomstplaats in de Ronde van Frankrijk, in 2010. Het was toen de Fransman Sandy Casar die in de sprint won van Luis León Sánchez en Damiano Cunego. De drie maakten die dag deel uit van een kopgroep die net uit handen wist te blijven van de klassementsrenners.

Wie maken er kans?

Gezien het profiel van de etappe leent de rit van vandaag zich opnieuw goed voor een lange ontsnapping. Bij gebrek aan een slotklim en door de vele cols voor de bergcategorie is de route namelijk ideaal voor renners die aardig kunnen klimmen, maar niet met altijd met de beste klimmers meekunnen.

Sandy Casar wint de rit naar Saint-Jean-de-Maurienne in 2010:

De vraag is overigens of we überhaupt nog een ander koersverloop te zien gaan krijgen in de komende bergritten. Gisteren bleek wel dat de teams van de favorieten liever proberen een plekje te stijgen in het klassement dan dat ze een gooi doen naar de ritzege. Een mooie kans voor aanvallers om weg te rijden dus.