Turkije stuurt straaljagers naar Syrië voor aanval op IS

De begrafenis van de twee Turkse agenten die maandagnacht vlakbij de Syrische grens werden doodgeschoten. De PKK eiste de verantwoordelijkheid voor deze aanslag.
De begrafenis van de twee Turkse agenten die maandagnacht vlakbij de Syrische grens werden doodgeschoten. De PKK eiste de verantwoordelijkheid voor deze aanslag. Foto AP/ Emrah Gurel

Turkije stuurt straaljagers naar Syrië om de Islamitische Staat (IS) aan te vallen, zo meldt Reuters. Op dit moment vuren tanks beschietingen uit op de terroristische organisatie. Dit is een reactie op dood van een Turkse onderofficier in de grensplaats Kilis. Tijdens een vuurgevecht raakten ook twee militairen gewond.

Het is voor het eerst dat er openlijke gevechten plaatsvinden tussen Turkije en IS. Persbureau Reuters meldt de officiële reactie van de Turkse premier Ahmet Davutoğlu:

“Turkije neemt alle noodzakelijke maatregelen om de openbare orde en de nationale veiligheid te beschermen in reactie op de aanvallen van de Islamitische Staat en Koerdische militanten”.

Hiermee reageert Turkije op de vuurgevechten tussen het Turkse leger en IS en de PKK-aanslag van gisteren waarbij twee agenten omkwamen.

Zie hier beelden van de vuurgevechten tussen het Turkse leger en IS

https://youtu.be/fmhC-4JJnck

Het vuurgevecht tussen IS en Turkije begon om half twee vanmiddag nadat vijf militanten van IS vanuit de Noordoost-Syrische grensplaats A’zaz het vuur opende op het Turkse leger. Volgens tv-zender CNNTürk probeerde de militanten van IS de grens over te steken. In reactie schoot het Turkse leger zeker één militant van IS dood en werden drie voertuigen kapot geschoten.

Al langer is onrustig in deze grensregio, reden voor Turkije om begin deze maand tanks en militairen naar dit gebied te sturen.

Turkse premier overlegt met generaal leger

De Turkse krant Hurriyet houdt een liveblog bij van de gebeurtenissen. Zij melden dat om zeven uur (Nederlandse tijd) in de Turkse hoofdstad Ankara een speciale veiligheidsmeeting is begonnen tussen de Turkse premier Ahmet Davutoğlu de chef van de geheime dienst MIT, Hakan Fidan en de belangrijkste generaal uit het Turkse leger, Necdet Özel.

Gisteren werd bekend dat een 20-jarige Turkse student met banden met IS verantwoordelijk is voor de zelfmoordaanslag in Suruc van afgelopen maandag waar 32 doden vielen.

Agenten vermoord in Diyarbakir

Eerder op de dag werd ook een Turkse agent doodgeschoten in de Zuidoost-Turkse stad Diyarbakir en liep een agent zware verwondingen op. Gemaskerde mannen vuurden in de overwegend Koerdische stad Diyarbakir, op ongeveer negenhonderd kilometer van de Turkse hoofdstad Ankara, op de twee politieagenten nadat ze werden aangehouden voor een verkeersovertreding.

Een van deze agenten overleed later in het ziekenhuis. Dinsdagavond werden ook al twee agenten vermoord, deze aanslag werd opgeëist door de PKK.

Toenemend geweld in Turkije

Twee dagen geleden werden twee agenten vermoord in het Turks-Syrische grensplaats Ceylanpinar. De Turks-Koerdische Arbeiderspartij PKK, die zowel door Turkije als het Westen beschouwd wordt als terroristische organisatie, eist de verantwoordelijkheid op voor deze aanslag. De agenten zijn door PKK vermoord omdat ze IS zouden steunen.

De partij noemt het een vergelding voor de bomaanslag van afgelopen maandag in het nabijgelegen Suruç waarbij 32 jongeren om het leven kwamen en meer dan 100 gewonden vielen. Zij waren van plan om naar de Syrische-Koerdische stad Kobani af te reizen om daar mee te helpen aan de heropbouw van de stad.

Onze redacteur Toon Beemsterboer schreef hoe Turkse-Koerden de regering van president Erdogan ervan verdenken om in het geheim samen te werken met IS waardoor ze indirect verantwoordelijk zou zijn voor de bomaanslag in Suruc.

“Bij de slag om Kobani speelde Suruç een belangrijke rol. Koerdische activisten in het Turkse grensstadje stuurden voedsel en medicijnen naar Kobani. Maar de Turkse regering weigerde aanvankelijk dat er wapens en versterkingen via zijn grondgebied naar Kobani werden gestuurd. Later ging president Erdogan alsnog overstag. Via Suruç schoten Koerdische peshmerga uit Noord-Irak hun Syrische broeders te hulp. De weigerachtige houding van de Turkse regering heeft veel kwaad bloed gezet bij de Koerden. Ze verwijten Erdogan heimelijk samen te werken met IS om het autonome Koerdische gebied in het noorden van Syrië te ondermijnen.”

Om die reden gingen maandagnacht ook talloze Koerdische jongeren de straat op in Istanbul om te protesteren tegen het buitenlandbeleid van Turkije.