Grootschalige fraude van Chinese handelaren via Valencia

Spanje heeft een omvangrijk netwerk blootgelegd waarmee Chinezen met handel in goedkope producten geld witwasten. Het gaat daarbij volgens de Spaanse justitie om een bedrag van circa 250 miljoen euro in de afgelopen vijf jaar. De meeste van het dertigtal arrestanten zijn van Aziatische afkomst, maar er zijn ook Spaanse douanemedewerkers vastgezet.

De haven van Valencia speelde een centrale rol in dit netwerk. Via deze haven werden containers met goederen van China op de Spaanse markt gebracht. In samenwerking met medewerkers van de Spaanse douane werd de belastingdienst verkeerd ingelicht over de inhoud. Daardoor konden de Chinezen hun handel veel goedkoper op de markt brengen dan hun concurrentie.

De producten werden vooral op bazaars in Spanje, Portugal en Marokko doorverkocht. Op kleinere markten in met name Marokko wordt bijvoorbeeld openlijk gehandeld in illegale voetbalshirts, die veelal in China zijn vervalst. Zo is in de badplaats Nador het nieuwste shirt van Barcelona met de naam van Messi op de achterkant voor zo’n 10 euro te koop. Het originele shirt van Nike kost in Spanje ongeveer 70 euro.

Het netwerk gebruikte ook andere havens in Spanje en Portugal, om te voorkomen dat de douane in Valencia argwaan zou krijgen. Volgens de Spaanse justitie waren er 71 personen betrokken bij de organisatie, die zeer hiërarchisch was opgezet. De twee Chinese leiders zouden als enigen het volledige overzicht hebben over de internationale handel. De overige betrokkenen waren slechts schakels in het grotere geheel die zo nodig vervangen konden worden.

Het verdiende geld werd via talloze transacties met door Chinezen geopende bankrekeningen teruggesluisd naar China. Daarbij bleven de bedragen vaak bewust onder de 2.500 euro per keer om verdenking van fraude te voorkomen. Daarnaast is gebruik gemaakt van allerlei valse facturen om de belasting op te lichten.

    • Koen Greven