‘Schoonmaakbedrijven vechten oneerlijke concurrentie Asscher aan’

Minister Asscher (rechts) tekent begin mei in gezelschap van FNV-voorzitter Heerts (links) en CNV-voorzitter Limmen (2e rechts) het schoonmaakakkoord waardoor duizenden schoonmakers weer in dienst komen van de overheid.
Minister Asscher (rechts) tekent begin mei in gezelschap van FNV-voorzitter Heerts (links) en CNV-voorzitter Limmen (2e rechts) het schoonmaakakkoord waardoor duizenden schoonmakers weer in dienst komen van de overheid. Foto ANP/Martijn Beekman

Schoonmaakbedrijven vechten de plannen van minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid Lodewijk Asscher aan om vanaf volgend jaar een grote groep schoonmakers als ambtenaar in dienst te nemen.

De bedrijven vinden dat de overheid op die manier ‘broodroof’ pleegt, schrijft het Financieele Dagblad . Schoonmaakkoepel OSB wil dat het kabinet van de ‘inbesteding’ afziet en heeft een klacht ingediend bij de Commissie van Aanbestedingsexperts, een onafhankelijke commissie die bemiddelt bij aanbestedingsklachten.

Per 1 januari treden de eerste schoonmakers weer in dienst van het Rijk. De overheid wil geleidelijk drieduizend schoonmakers weer een vaste baan geven. Op dit moment huurt het Rijk schoonmaakpersoneel in via schoonmaakbedrijven.

Door flexwerkers weer in dienst te nemen, wil het kabinet het goede voorbeeld voor de arbeidsmarkt geven. Het kabinet is voorstander van meer vaste contracten, werknemers krijgen daardoor meer zekerheid. In de krant zegt directeur Rob Bongenaar dat de koepel niet wil meewerken om dit mogelijk te maken:

“Asscher wil zijn sociale gezicht laten zien door te doen alsof mijn leden hun werknemers slecht behandelen en hun 70 miljoen euro afnemen. Dat steekt.”