Korpschef Nationale Politie maant tot kalmte

De korpschef van de Nationale Politie Gerard Bouman roept de Nederlandse agenten op „het hoofd koel te houden en het gezond verstand erbij te houden”. De baas van de politie wil naar eigen zeggen „escalatie voorkomen”. De korpschef komt met zijn oproep naar aanleiding van de veroordeling afgelopen vrijdag door de rechtbank Limburg van een agent tot een celstraf van twee jaar. De rechtbank verweet hem bij een aanhouding onnodig op de bijrijder in een auto te hebben geschoten. Die celstraf voor een agent heeft tot veel onrust en woede geleid onder de politie. Agenten voelen zich door rechtspraak en politiek in de steek gelaten. Bouman wil speciale regels voor agenten die geweld gebruiken. Nu worden zij beoordeeld op basis van strafrechtelijke regels die ook voor burgers gelden.

    • NRC