Poetin werft erkenning annexatie Krim in Parijs

President Poetin van Rusland slaat een grote politieke slag in zijn streven internationale status te verwerven voor de ‘hereniging’ met de Krim. Vandaag en morgen brengt een tiental Franse parlementariërs, onder wie zeven partijgenoten van ex-president Nicolas Sarkozy, een bezoek aan het schiereiland dat in maart vorig jaar door Rusland is geannexeerd.

Nooit eerder is zo’n zware delegatie op de Krim geweest. De groep politici wordt geleid door Thierry Mariani, ooit minister onder president Sarkozy en nu volksvertegenwoordiger voor diens partij Les Républicains. De rest van de delegatie bestaat eveneens uit partijgenoten van Sarkozy en twee centrum-linkse parlementariërs.

Volgens Mariani moet het bezoek de „dialoog met onze Russische vrienden” vlot trekken. Mariani wil dat de sancties tegen Rusland worden opgeheven. Sarkozy deelt dat standpunt.

Het bezoek van Mariani cs. aan de Krim is in strijd met het beleid van de Franse regering. Minister Fabius van Buitenlandse Zaken heeft geprobeerd de reis te voorkomen, omdat die zou kunnen worden opgevat al erkenning van de annexatie. Tevergeefs.

In het Russische parlement wordt de delegatie met vreugde begroet. „Een nieuwe bladzijde in de Russisch-Europese dialoog over de Krim”, aldus een prominent Doemalid.

In Frankrijk is de steun voor Poetin groeiende. Eerder dit jaar was leider Marine Le Pen van het Front National te gast bij de voorzitter van de Doema.