De systematische mens kiest voor punk en de Sex Pistols

De Sex Pistols, 1977
De Sex Pistols, 1977 Foto AP Photo/Virgin

Als u van de ontspannen klanken van jazz-zangeres Norah Jones houdt, dan is de kans groot dat u een empathisch mens bent – „an empathizer” zoals een nieuw onderzoek het noemt.

Als u, aan de andere kant, liever luistert naar muziek van de punkband de Sex Pistols, dan bent u volgens dezelfde studie, waarschijnlijk een „systemizer”, iemand die graag de regels en de patronen in de wereld analyseert.

Het onderzoek, dat gisteren gepubliceerd werd in het wetenschappelijke online tijdschrift PLOS ONE, is uitgevoerd door een team van de Universiteit van Cambridge in Engeland. David Greenberg van de vakgroep psychologie, die het leidde, zegt: „Hoewel de muziekkeuzes van mensen door de jaren heen fluctueren, hebben we gevonden dat het empathische niveau en de denkstijl van een persoon diens voorkeur voorspelt voor een bepaalde soort muziek. In feite is de cognitieve stijl van een persoon een betere voorspeller van wat voor soort muziek iemand houdt, dan iemands persoonlijkheid.”

De onderzoekers lieten 4.000 Facebook-gebruikers psychologische vragenlijsten invullen en legden de cognitieve stijl die ze daaruit destilleerden naast de muzikale smaak van de respondenten.

„Mensen die hoog scoorden op empathie zijn geneigd de voorkeur te geven aan ontspannen muziek (zoals R&B en softrock), pretentieloze muziek (country, folk en singer/songwriters) en hedendaagse muziek (latin, acid jazz and Europop)”, melden de onderzoekers. „Ze hebben een hekel aan heftige muziek, zoals punk en heavy metal. Voor mensen die hoog scoren op systematiseren, geldt het tegenovergestelde. Zij houden van heftige muziek, maar hebben een hekel aan ontspannen en pretentieloze muzikale stijlen.”

Dit onderscheid geldt ook bínnen de muziekgenres. „Empathizsers” houden van mellow jazz, terwijl „systemizers” de voorkeur geven aan complexe en avant-gardistische jazz. (Reuters)