Nog een dode bij de stembus

Foto Carl de Souza / AFP
Foto Carl de Souza / AFP

Het lijkt wel een beeld uit een oude western, de vrouw die het lijk op het zandpad passeert. De omstanders zijn stille getuigen van de roofmoord die zojuist heeft plaatsgevonden op straat in Bujumbura, de hoofdstad van Burundi. De man was slachtoffer van een overval, volgens bewoners van de Kinama-wijk. Het was een week van aanhoudend geweld in Bujumbura. Gisteren werden de stemmen van de presidentsverkiezingen van afgelopen maandag geteld. De officiële uitslag wordt vrijdag verwacht. Hoogstwaarschijnlijk krijgt president Pierre Nkurunziza een derde termijn, in strijd met de grondwet. Begin dit jaar probeerde het leger hem nog af te zetten tijdens een militaire coup, waarna ruim 170.000 Burundezen het land ontvluchtten. Eerder deze maand heeft de regering een rebellenopstand in het noorden van Burundi neergeslagen. Daarbij kwamen 31 mensen om. Maandag verhinderde het geweld mensen naar de stembus te gaan. Zeker drie mensen kwamen om, onder wie twee politieagenten. Sinds de aankondiging dat Nkurunziza opgaat voor een derde termijn, zijn al meer dan honderd mensen omgekomen bij demonstraties.