New York gaat, voorlopig, door de knieën voor Uber

Foto AFP

Wat gebeurde er in de VS terwijl je sliep? Onze correspondenten praten je bij.

New York staakt tijdelijk de bikkelharde strijd tegen Uber, meldt The New York Times. Het stadsbestuur en burgemeester Bill de Blasio leggen hun plannen, om het aantal voertuigen van Uber te beperken, een aantal maanden in de ijskast.

Volgens de New Yorkse autoriteiten zorgen de Uber-voertuigen ervoor dat het al zo drukke verkeer in de stad (nog meer) verstopt raakt. De autodeel-dienst riep burgers de afgelopen weken onder andere in reclames op om het voorstel van de Blasio af te keuren, omdat deze onterecht veelal arme chauffeurs in de stad zou benadelen.

Een attack ad van Uber:

Morgen zal het stadsbestuur stemmen over een wetsvoorstel om de activiteiten van Uber de komende vier maanden te onderzoeken en te evalueren. Doel is om voor eens en voor altijd vast te stellen of deze ‘marktverstorende’ taxidiensten inderdaad invloed hebben op de verkeersdrukte van New York.

Reorganisatie Bank of America

Financieel directeur Bruce Thompson werd gezien als de gedoodverfde opvolger van Bank of America CEO Brian Moynihan, maar die belofte zal hij volgens The Wall Street Journal niet meer waarmaken. Uit een uitgelekte memo blijkt dat Thompson als gevolg van een reorganisatie het bedrijf moet verlaten.

Deze stap wordt door ingewijden gezien als een grote verandering in het management van de bank. Want naast Thompson gaat ook het hoofd van de vermogensbeheertak, David Darnell, met pensioen en verruilt HR-topvrouw Andrea Smith haar baan voor die van administratief hoofd van Bank of America.

De zakenkrant vermoedt dat Thompson het veld moet ruimen na felle kritiek van de Federal Reserve. Hij was nauw betrokken bij het uitvoeren van zogeheten stress tests, die moeten uitwijzen hoe recessiegevoelig banken zijn. En die voldeden volgens de Amerikaanse centrale bank niet aan de criteria. Bank of America moest kostbare consultants inhuren als gevolg van deze situatie. En dat lijkt, ondanks onverwacht goede kwartaalcijfers, de organisatie in het verkeerde keelgat geschoten te zijn.

Twitter doet het niet goed bij ‘de vrouwen’

Het “Frat House”-feest van Twitter eerder deze week is bij veel vrouwen in Silicon Valley (en daarbuiten) slecht ontvangen. Volgens de San Francisco Chronicle geeft het bedrijf zelf ook toe dat dit thema voor een bedrijfsfeestje niet heel geschikt was.

De positie van vrouwen in Silicon Valley is niet al te best. Ze zijn zwaar in de minderheid, het klimaat kan seksistisch zijn en soms zelfs ronduit vijandig.

Het “Frat House”-feest bij Twitter schoot dan ook veel vrouwen in de sector in het verkeerde keelgat. Het uitgesproken studentikoze en misogyne karakter - met Griekse letters, rode plastic bekers, fusten en beer pong karakteristiek voor het zogeheten ‘bro-culture’ - straalde uit hoe niet verwelkomend Silicon Valley is voor vrouwen, vonden onder andere organisaties als Global Tech Women.

Twitter avatar GlobalTechWomen Global Tech Women Silicon Valley US: @Twitter is having a #Frat party for employees. #Lovewhereyouwork #diversitymatters #brogrammers. http://t.co/WkX4aHHl6g

In een verklaring liet Twitter, waar zeventig procent van de werknemers bestaat uit mannen, weten dat het feest ongepast was…

“This social event organized by one team was in poor taste at best, and not reflective of the culture we are building here at Twitter. We’ve had discussions internally with the organizing team, and they recognize that this theme was ill-chosen.”

… en bovendien slecht getimed; voormalig werknemer Tina Huang klaagt het bedrijf aan voor het benadelen van de carrièrekansen van vrouwelijke werknemers.

    • Hans Klis