Nederlandse wolf doodgereden in Duitsland

Foto ANP / Jan van der Aa

De wolf die begin dit jaar ons land aandeed is in april doodgereden in Duitsland. Dat blijkt uit DNA-onderzoek, melden Landesjägerschaft Niedersachsen en Wolfsbüro Niedersachsen.

De wolf zorgde in maart voor veel opwinding. Hij ging vanuit Duitsland Drenthe binnen en reisde toen door naar Groningen. Even later stak hij weer de grens over naar Duitsland. De wolf bleef uiteindelijk een kleine week in Nederland. Vanaf half april lukte het niet meer om zijn sporen na te gaan. Nu is dus duidelijk waarom.

Landesjägerschaft Niedersachsen hield de route van de wolf bij:

Kaart Landesjägerschaft Niedersachsen

De route van de wolf met data aangegeven. Kaart Landesjägerschaft Niedersachsen

Het viel op dat de wolf weinig schuw was, omdat wolven normaal gesproken menselijk contact mijden. Veel voorbijgangers maakten foto’s of filmpjes van de wolf, die onder meer opdook in woonwijken en vlakbij winkels in de Groningse plaatsen Kropswolde en in Hoogezand.

RTV Drenthe plaatste al gauw beelden van de wolf online:

Het dier is op 15 april doodgereden door een vrachtwagen op de A7 bij Berkhof, iets ten noorden van Hannover. Het DNA van het kadaver is onderzocht door het Instituut Senckenberg. Daaruit bleek dat het dier een mannelijke nakomeling is van de Munster-roedel. Twee andere jongen uit dezelfde roedel hebben halsbandzenders gekregen.

Het was in maart na jaren van vermeende signalementen voor het eerst in 150 jaar dat de dierensoort in het wild in ons land voorkwam.