Minder examens ongeldig verklaard dan vorig jaar

Ton den Breejen, directeur van het Lyceum Oudehoven, tijdens de laatste voorbereidingen in de gymzaal voor de examens van afgelopen eindexamenperiode
Ton den Breejen, directeur van het Lyceum Oudehoven, tijdens de laatste voorbereidingen in de gymzaal voor de examens van afgelopen eindexamenperiode Foto ANP/Robin van Lonkhuijsen

Tijdens de afgelopen examenperiode zijn er veel minder examens ongeldig verklaard dan vorig jaar. 850 leerlingen moesten een examen geheel of gedeeltelijk overdoen. Vorig jaar waren dat er nog 1.690.

Dat blijkt uit cijfers van de onderwijsinspectie. Het aantal gevallen is dit jaar veel lager omdat vorig jaar door een softwarefout in een rekensom van een digitaal examen liefst 1.133 examens deels opnieuw gedaan moesten worden. In ruim 99 procent van de gevallen gaat het afnemen van de eindexamens zonder problemen. In totaal http://www.nrc.nl/nieuws/2015/05/11/spannende-tijden-voor-206-300-leerlingen-de-eindexamens-beginnen/ dit jaar 206.300 middelbare scholieren aan hun eindexamen.

De meest voorkomende oorzaken voor het ongeldig verklaren van een examen zijn slordigheden. Bijvoorbeeld het niet voorlezen van een erratum, verkeerde hulpmiddelen of slechte ICT-voorzieningen. Ook onrust in de examenzaal, stroomuitval of het onwel worden van een leerling kan ertoe leiden dat een examen (deels) ongeldig wordt verklaard. Ook wil werk nog wel eens zoek raken.

Lees ook in NRC Handelsblad: En na het examen: wodka