Lezen op locatie#3: Spanje

Wie wil weten waar de kerk staat heeft genoeg aan een reisgids. Maar wie een land echt wil leren kennen kan er beter een roman, een thriller of geschiedenisboek over lezen. We maakten een selectie voor populaire vakantiebestemmingen. Met vandaag: Spanje.

Roman

Rafael Chirbes: Aan de oever. Vert. E. Schoolderman en A. van der Wal. Meridiaan, 432 blz. € 27,50

Schermafbeelding 2015-07-23 om 13.40.00Spectaculair en rampzalig was het leeglopen van de vastgoed-bubble in Spanje aan het begin van deze eeuw. Aan de oever van Rafael Chirbes is het rampzalige verhaal van een timmerman wiens bedrijf mét de bouwsector ten onder ging: hij gaat in zee met een plaatselijke projectontwikkelaar en verliest al zijn geld. Een groot deel daarvan is met zijn compagnon verdwenen. Chirbes schetst een beklemmend beeld van het nieuwe Spanje, waar geen ontkomen aan is. En hij schrijft geweldig.

Non-fictie

Amanda Vaill: Hotel Florida. Vert. Richard Kruis. Meulenhoff, 511 blz. € 29,95

Schermafbeelding 2015-07-23 om 13.40.48Dankzij de nieuwe, linkse burgemeester van Madrid zijn de laatste straatnaambordjes die verwijzen naar dictator Franco deze zomer verwijderd – al is het maar om te bewijzen dat de burgeroorlog in Spanje permanent actueel is. Het gebouw van Hotel Florida zult u niet meer vinden in de wijk Callao, maar het gelijknamige boek van Amanda Vaill brengt het Madrid van de jaren dertig tot leven. In het hotel verbleven grootheden als Robert Capa, Joris Ivens en Ernest Hemingway die er verliefd werd op zijn latere vrouw Martha Gellhorn. De egodocumenten die Vaill gebruikt vertellen het verhaal van deze mensen, dat van de oorlog en dat van de stad.

Reisboek

August Willemsen: Bewaar deze brieven als je eigen tekeningen. De Arbeiderspers, 300 blz. € 24,95

Schermafbeelding 2015-07-23 om 13.41.10Strikt genomen zijn het geen reisverhalen, maar de brieven die August Willemsen vanuit de in 1964 nog verlaten badplaats Almuñecar schreef, zijn schitterend. Zelden werd het lome levensgevoel van vakantie in het zuiden zo mooi beschreven: „Een kleine verslechtering van het weer, gedurende het weekend nogal onweerachtig, vooral ’s nachts”. Inclusief de glazen verkoelende witte wijn die de schrijver uiteindelijk onherroepelijk naar beneden zouden trekken: „Kalmpjes aan, zo mogelijk niet zonder waardigheid. Twee bij Francisco. Twee bij Andrés”.

 

 

 

 

 

We tipten u eerder voor een bezoek aan Frankrijk en Duitsland.