Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Algemeen

Levenseindekliniek helpt vaker psychiatrische patiënten

In de eerste helft van dit jaar heeft de Levenseindekliniek meer psychiatrische patiënten geholpen bij euthanasie dan in 2014. De afgelopen zes maanden kregen achttien patiënten met psychiatrische klachten via de Levenseindekliniek euthanasie. Vorig jaar waren dat er in totaal zeventien, blijkt uit de halfjaarcijfers van de kliniek.

De Levenseindekliniek in Den Haag.
De Levenseindekliniek in Den Haag. Foto ANP/Phil Nijhuis

In de eerste helft van dit jaar heeft de Levenseindekliniek meer psychiatrische patiënten geholpen bij euthanasie dan in heel 2014. De afgelopen zes maanden kregen achttien patiënten met psychiatrische klachten via de Levenseindekliniek euthanasie. Vorig jaar waren dat er in totaal zeventien, blijkt uit de halfjaarcijfers van de kliniek.

Ook kregen het laatste half jaar bijna net zoveel kankerpatiënten (49) euthanasie als in heel 2014 (53). In januari riep de Levenseindekliniek huisartsen nog op vaker zelf een euthanasieverzoek te behandelen, zodat de kliniek zich meer kon richten op de erg complexe verzoeken.

Het is opvallend dat het aantal kankerpatiënten dat euthanasie krijgt via de Levenseindekliniek het laatste half jaar sterk is toegenomen, terwijl deze zich niet primair op deze patiënten richt, zegt directeur Steven Pleiter vandaag in NRC:

“Van alle mensen met een euthanasieverzoek maken kankerpatiënten de meeste kans om hun wens ingewilligd te zien door de eigen huisarts.”

Wachtlijst voor psychiatrische patiënten

Voor psychiatrische patiënten geldt al enige tijd een wachtlijst bij de Levenseindekliniek. De kliniek heeft te weinig psychiaters die een dergelijk verzoek kunnen begeleiden. Daardoor wachten er nu bijna honderd psychiatrische patiënten op de behandeling van hun verzoek. Nog eens vijftig patiënten met andere aandoeningen kunnen voorlopig niet geholpen worden.

De Levenseindekliniek krijgt steeds vaker te maken met wat de artsen een ‘spoedeuthanasie’ noemen. Huisartsen die lang twijfelen of ze willen meewerken aan een euthanasieverzoek, komen in de problemen als de toestand van de patiënt acuut verslechtert. Dan wordt de Levenseindekliniek ingeschakeld om het verzoek te begeleiden.

De Levenseindekliniek werd in maart 2012 opgericht. De instelling voorziet overal in het land in ambulante teams van een arts en een verpleegkundige, dat wordt ingeschakeld als de (huis)arts van een patiënt niet zelf wil meewerken aan euthanasie.

Aantal verzoeken stijgt

14.000 mensen doen jaarlijks een verzoek tot euthanasie, via de eigen huisarts of de Levenseindekliniek. Sinds de oprichting van de Levenseindekliniek in maart 2012 kregen 560 mensen via de kliniek euthanasie. In 2014 werden 877 verzoeken om euthanasie afgehandeld en 26 procent daarvan werd gehonoreerd.

Lees het uitgebreide artikel vanmiddag in NRC Handelsblad.