LeasePlan verkocht voor 3,7 miljard euro

Autoleasebedrijf LeasePlan in Breukelen.
Autoleasebedrijf LeasePlan in Breukelen. Foto ANP / Jeroen Jumelet

De Duitse autofabrikant Volkswagen en bankier Friedrich von Metzler verkopen het Nederlandse LeasePlan voor 3,7 miljard euro aan een groep investeerders, waaronder de Nederlandse pensioenuitvoerder PGGM. Dat maakte Volkswagen, dat evenals Von Metzler een belang van 50 procent had, vanochtend bekend.

LeasePlan, opgericht in 1963, beheert wereldwijd rond de 1,5 miljoen auto’s en werkt in 32 landen met meer dan 6.800 medewerkers. In veel van die landen hoort het bedrijf naar eigen zeggen tot de top-3. Het wagenpark groeide van 1,37 miljoen auto’s in 2013 naar 1,42 miljoen in 2014. In Nederland verhuurt LeasePlan ruim 120.000 auto’s.

Bij een omzet van 7,6 miljard euro boekte Leaseplan vorig jaar een nettowinst van 372 miljoen euro.

Lange termijninvestering

De groep investeerders die LeasePlan overneemt, bestaat naast PGGM uit het Deense pensioenfonds ATP, de staatsinvesteringsfondsen ADIA uit Abu Dhabi en het Singaporese GIC en investeringsfondsen die worden geleid door het Britse TDR Capital en het Amerikaanse Goldman Sachs. Elk van de consortiumleden neemt een minderheidspositie in.

PGGM ziet de deelname in het autoleasebedrijf als een lange termijninvestering “met een goede verhouding tussen rendement en risico”. De transactie zal naar verwachting plaats vinden aan het eind van dit jaar. Vanwege de banklicentie die LeasePlan bezit, vindt er geen verkoop plaats voordat De Nederlandsche Bank de transactie goedkeurt.

Staatslening

Tijdens de crisis moest LeasePlan een beroep doen op de garantieregeling van de overheid. Vorig jaar loste het bedrijf het laatste deel van zijn door de staat gegarandeerde leningen (in totaal 6,5 miljard euro) af. Het is ook mogelijk bij de leasemaatschappij te sparen. Momenteel beheert het bedrijf rond de 4,3 miljard euro.

Met Leaseplan wilde Volkswagen zijn positie op de leasemarkt voor auto’s versterken. Of het nou door Leaseplan komt of niet, die missie is in ieder geval in Nederland geslaagd. De auto’s van Volkswagen zijn hier de meest populaire leaseauto’s.