Leaseplan verkocht: 3,7 miljard

De Duitse autofabrikant Volkswagen en bankier Friedrich von Metzler verkopen het Nederlandse Leaseplan voor 3,7 miljard euro aan een groep investeerders, waaronder de Nederlandse pensioenuitvoerder PGGM en het Deense pensioenfonds ATP. Dat maakte Volkswagen, dat evenals Von Metzler een belang van 50 procent in het autoleasebedrijf heeft, vanochtend bekend.

Leaseplan, opgericht in 1963, beheert wereldwijd rond de 1,5 miljoen auto’s en werkt in 32 landen met meer dan 6.800 medewerkers. In Nederland verhuurt Leaseplan ruim 125.000 auto’s. Daarnaast is het bedrijf actief in financieringen, spaarproducten en verzekeringen. Het heeft een bankvergunning.

Na het uitbreken van de kredietcrisis moest Leaseplan eind 2008 een beroep doen op de garantieregeling van de overheid, waar het als financiële instelling ook voor in aanmerking kwam. Vorig jaar loste het bedrijf het laatste deel van zijn door de staat gegarandeerde leningen (in totaal 6,5 miljard euro) af.

De transactie zal naar verwachting aan het eind van dit jaar worden afgerond. De Nederlandsche Bank zal de transactie moeten goedkeuren.

Bij een omzet van 7,6 miljard euro boekte Leaseplan vorig jaar een nettowinst van 372 miljoen euro.