Langstzittende levenslang gestrafte overleden in kliniek

Hij was de langstzittende tot levenslang veroordeelde crimineel. Enkele dagen geleden overleed Koos H. op 65-jarige leeftijd in een tbs-kliniek in Vught. H. was al langere tijd ernstig ziek en is een natuurlijke dood gestorven.

Koos H. was een van de beruchtste moordenaars van Nederland. De Hagenaar werd in 1982 veroordeeld wegens marteling, seksueel misbruik en het vermoorden van Tialda Visser (12), Emy den Boer (18) en Edith Post (11) in 1979 en 1980.

Nachtclubportier H. was bij zijn arrestatie 30 jaar oud. Hij was toen al tientallen malen veroordeeld. Vlak na de moord op Post had een anonieme tipgever de politie gewezen op beetwonden in H.’s pink. Post zou hem hebben gebeten. In zijn woning aan de Haagse Zuidwal vond de politie een ‘martelkamer’ en sporen van Visser en Den Boer. H. werd met meer onopgeloste moorden en verdwijningen in verband gebracht, maar daarvoor ontbrak bewijs.

Aanvankelijk had H. ontkend dat hij de drie moorden had gepleegd. Maar in 1997 legde hij op advies van zijn advocaat alsnog een gedeeltelijke bekentenis af, zodat hij naar een tbs-kliniek kon worden overgeplaatst. Dat jaar ging hij naar het Pieter Baan Centrum, in 1999 naar de Van Mesdag-kliniek in Groningen, in 2010 naar Vught.

In april 2010 kwam H. opnieuw in het nieuws door opnames die misdaadverslaggever Peter R. de Vries met een verborgen camera had gemaakt. In het drieluik De biecht van seriemoordenaar Koos H. (SBS) liet De Vries de man over zijn daden praten. Voor het eerst gaf H. details over de moorden.

Ook vertelde hij aan een jeugdvriend, die werkte als infiltrant voor De Vries, over seksuele contacten die hij in de tweede helft van de jaren zeventig zou hebben gehad met een voormalige vicepresident van de Haagse rechtbank, die in 2004 is overleden. De rechter zou hem in ruil voor seksuele diensten gunsten hebben verleend, zoals een betere advocaat, een psychotherapeut en rijlessen. Daarnaast ontstond verontwaardiging toen bleek dat Koos H. porno kon kijken in zijn cel.

H.’s advocaten spanden een kort geding aan om het tv-drieluik van De Vries tegen te houden. De rechter verbood de uitzending van de tweede en derde aflevering. De tweede ging toch door – De Vries accepteerde de dwangsom van 15.000 euro. Maar in de derde aflevering, waarvoor de dwangsom veel hoger was, werden de beelden van H. vervangen door die van een acteur. Er zijn meerdere boeken over Koos H. verschenen, waarvan Zuidwal van journalist Sytze van der Zee het belangrijkste is.

    • Menno Sedee