Janneke Vreugdenhil Aardappelgratin met geitenkaas

illustratie jet peters
illustratie jet peters

De plakjes aardappels in deze gratin fungeren als een soort lasagnevellen. Als u ze met een mandoline of keukenmachine in zeer dunne plakjes snijdt, worden ze precies gaar. De tomatensaus is vrij zoet, hetgeen prettig contrasteert met de zurige geitenkaas. Serveer de gratin warm als bijgerecht bij vlees of koud als lunch met een groene salade en brood.

Verwarm de oven op 200 °C. Verhit de olie en bak de ui tot hij zacht is. Voeg de knoflook, chilivlokken, peterselie en rozemarijn toe en bak een minuutje mee. Roer dan de tomatenpuree, tomaten en suiker erdoor. Voeg zout en peper toe en laat 30 minuten pruttelen. Breng de plakjes aardappel met koud water en een snuf zout aan de kook. Giet ze dan meteen af en dep ze droog. Stel de gratin samen: schep wat tomatensaus op de bodem van een ovenschaal. Leg daarop een laag aardappels, daartussen verkruimelde geitenkaas, dan weer een laag aardappels, een laag tomatensaus en weer laagjes aardappels met verkruimelde geitenkaas ertussen. Ga door tot alles op is en eindig met een laag tomatensaus. Dek de gratin af met aluminiumfolie en bak 1 uur midden in de oven. Verwijder het folie, zet de ovengrill aan en bak nog 10 minuten, tot er een mooi korstje op zit.