Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Economie

Israël vraagt Nederland financiering kritische ngo’s stop te zetten

Israël heeft minister van Buitenlandse Zaken Bert Koenders (Buitenlandse Zaken, PvdA) gevraagd of Nederland de financiering van linkse non-gouvernementele organisaties (ngo’s) in Israël wil stopzetten. De Israëlische regering vindt dat het land lijdt onder een “lastercampagne” die gedeeltelijk met buitenlands geld wordt gefinancierd.

Een foto van de Israëlische organisatie Breaking the silence laat de verwoesting in Gaza zien na de oorlog tussen Israël en Hamas van vorig jaar.
Een foto van de Israëlische organisatie Breaking the silence laat de verwoesting in Gaza zien na de oorlog tussen Israël en Hamas van vorig jaar. Foto Breaking the silence

Israël heeft minister van Buitenlandse Zaken Bert Koenders (Buitenlandse Zaken, PvdA) gevraagd of Nederland de financiering van linkse non-gouvernementele organisaties (ngo’s) in Israël wil stopzetten. De Israëlische regering vindt dat het land lijdt onder een “lastercampagne” die gedeeltelijk met buitenlands geld wordt gefinancierd.

Koenders kreeg het verzoek vorige week tijdens zijn bezoek aan Israël en de Palestijnse gebieden van de Israëlische staatssecretaris Tzipi Hotovely (Buitenlandse Zaken, Likud), die eenzelfde verzoek deed aan andere ministers van Buitenlandse Zaken van EU-landen. Hotovely werkt intussen aan wetgeving om buitenlandse financiering voor kritische ngo’s te verbieden of te beperken.

Het punt is volgens een woordvoerder van Hotovely niet dat de organisatie ‘links’ zijn:

“Het gaat om ngo’s die oproepen tot een boycot of desinvesteringen in Israël. Sommige organisaties steunen zelfs terreurgroepen. Volgens Hotovely is er een gebrek aan bewustzijn bij Europese regeringen over deze feiten.”

Nederland vreest voor pluriformiteit in Israël

Nederland geeft 1,2 miljoen euro per jaar aan Palestijnse mensenrechtenorganisaties. Ook gaat indirect geld naar Israëlische organisaties als Adalah, B’Tselem en Yesh Din, die opkomen voor mensenrechten, en Breaking the Silence, dat (ex-)militairen laat getuigen over hun rol in de bezetting. Koenders heeft, volgens een woordvoerder van de Nederlandse ambassade in Israël, “bij de Israëlische regering aangedrongen op terughoudendheid en gewezen op risico’s voor vrijheid en pluriformiteit van organisaties als de wetgeving doorgang zou vinden”.

Oprichter Yehuda Shaul van Breaking the Silence, dat zich in zijn bestaan bedreigd weet als Hotovely’s plannen doorgang vinden, uit zich minder diplomatiek. “Het is een lastercampagne tegen ons. De leiders van ons land doen er alles aan om Israël te laten lijken op Rusland onder Poetin.” Geconfronteerd met deze kritiek haalt de woordvoerder van Hotovely nog even uit:

“Deze organisaties voeren juist een lastercampagne tegen Israël, vermomd als mensenrechten. Wat zij doen is eenzijdig, onevenwichtig, niet constructief en het draagt niet bij aan tolerantie of vrede.”