‘Iran executeerde dit jaar al bijna 700 mensen’

Archieffoto van een protest tegen executies in Iran op Het Plein in Den Haag.
Archieffoto van een protest tegen executies in Iran op Het Plein in Den Haag. Foto ANP / Koen van Weel

Iran heeft dit jaar al bijna zevenhonderd mensen geëxecuteerd, bijna evenveel als in heel 2014. Dat heeft mensenrechtenorganisatie Amnesty International vandaag gemeld. Amnesty verwacht dat het aantal executies in Iran dit jaar tot boven de duizend zal stijgen.

Amnesty spreekt van een “ongekende piek” in het aantal executies in het land. Om precies te zijn werden tussen 1 januari en 15 juli van dit jaar 694 Iraniërs ter dood gebracht. Vorig jaar voltrok Iran in totaal 753 doodvonissen, wat toen het hoogste aantal in twaalf jaar was. Teheran heeft het voltrekken van 246 executies dit jaar bevestigd, maar volgens Amnesty kan op basis van “geloofwaardige berichten” uit Iran worden gesteld het daadwerkelijke aantal veel hoger ligt.

‘Executies extra zorgelijk in land als Iran’

De reden voor de stijging van het aantal executies in Iran is volgens Amnesty onduidelijk, maar de meeste veroordelingen zijn in elk geval voor drugsdelicten. Amnesty vindt dit zorgwekkend, omdat er volgens de mensenrechtenorganisatie geen bewijs is dat de doodstraf een afschrikwekkend effect heeft als het gaat om drugsdelicten.

Iran loopt internationaal uit de pas wat betreft het aantal executies, stelt Amnesty. Dit jaar kwamen er weer drie landen bij die de doodstraf volledig hebben afgeschaft, wat het aantal landen zonder de doodstraf op 140 brengt. Maar in een land als Iran is het voltrekken van executies extra problematisch, vindt Said Boumedouha, de adjunct-directeur voor het Midden-Oosten en Noord-Afrika van Amnesty:

“Het gebruik van de doodstraf is altijd afschuwelijk, maar het is extra zorgelijk in een land als Iran, waar processen schaamteloos oneerlijk zijn.”

Cijfers komen week na historisch akkoord

Het bericht over het gestegen aantal executies in Iran komt vlak nadat het land vorige week een historisch akkoord over zijn nucleaire programma sloot met de internationale gemeenschap. De kern van het akkoord bestaat uit forse inperking van Irans nucleaire activiteiten met als doel een Iraanse atoombom te voorkomen. In ruil worden de zware internationale sancties, die de Iraanse economie in crisis hebben gestort, opgeheven.

Door het akkoord is het de verwachting dat Iran binnen de internationale gemeenschap weer meer wordt geaccepteerd als partner, zowel in politiek als economisch opzicht. De vrees van mensenrechtenorganisaties is dat de grootschalige mensenrechtenschendingen in het land minder prioriteit zullen krijgen voor de internationale gemeenschap.