In Turkije kunnen ze al die kennis ook goed gebruiken

De bouwer in nood wordt overgenomen door een Turkse bouwer in ‘moeilijke’ landen. Voorlopig verdwijnen er geen banen.

None

Dit is de redder van de noodlijdende bouwer Ballast Nedam: Renaissance Construction. Een onbekend Turks familiebedrijf dat geen jaarverslag publiceert en groot werd in het Sint-Petersburg van toenmalig locoburgemeester Vladimir Poetin. Renaissance – Rönesans in het Turks – wil Ballast Nedam voor 30 miljoen euro overnemen, zo maakten de bedrijven gisteren bekend.

Het bekende Nederlandse bouwbedrijf met 3.000 werknemers wordt dus Turks. Eens was Ballast Nedam een van de grootste bouwers van Nederland, die de ene na de andere prestigieuze opdracht binnenhaalde. Voor de crisis had het bedrijf een beurswaarde van ruim 400 miljoen euro. In het licht van die geschiedenis lijkt het bod van 30 miljoen wat schamel. Toch wordt Renaissance als reddende engel binnengehaald – Ballast Nedam serveerde gisteren baklava op de persconferentie waar het Turkse bod werd toegelicht. Aandeelhouders „komen goed weg”, vindt analist Edwin de Jong van SNS Securities. Bij een faillissement zouden ze helemaal niks overhouden.

En zo ver had het best kunnen komen. Ballast Nedam (1,3 miljard euro omzet) modderde van de ene naar de andere reddingsactie. Nu eens extra noodkrediet van de banken, dan weer een nieuwe aandelenuitgifte op de beurs. Het bedrijf was in grote financiële problemen geraakt door de moeilijke bouwmarkt en grote verliezen op de dramatische verlopende wegverbreding van de A15 bij Rotterdam en de ondertunneling van de A2 bij Maastricht.

Uitbreiden in infrastructuur

Hoe komt een familiebedrijf uit Ankara erbij een bod te doen op een relatief kleine bouwer uit Nieuwegein?

Dat is niet zo onwaarschijnlijk als het klinkt.

Grote bedrijven worden aan de lopende band gewezen op overnamekansen in de markt, bijvoorbeeld door zakenbankiers die zo’n deal – als die er komt – hopen te mogen begeleiden. Renaissance wil graag uitbreiden in infrastructuur. Dat is iets waar Ballast Nedam toevallig goed in is. Dan kan een meeting snel geregeld zijn.

En ook dichter bij huis bestond interesse voor Ballast Nedam. Eind vorig jaar maakte het bedrijf bekend dat „enkele binnenlandse en buitenlandse partijen” Ballast Nedam hadden benaderd „om de mogelijkheden van een fusie of overname te verkennen”. Een hoopvol geluid, maar daarna bleef het stil. Tegelijkertijd werd de nood hoger. In maart dit jaar moest Ballast Nedam weer noodfinanciering aanvragen en twee keer moest het de publicatie van de jaarcijfers uitstellen.

Toen die eindelijk kwamen, eind april, leek een eventuele verlosser uit beeld te zijn verdwenen. Er vinden „geen gesprekken meer plaats over een mogelijke fusie of overname”, schreef Ballast Nedam toen.

Een paar weken later, op 19 mei, volgde eindelijk goed nieuws: de overnamegesprekken waren hervat. Dat persbericht had van Renaissance niet gehoeven, maar Ballast Nedam vond het wel nodig. „We hadden bij de jaarcijfers expliciet gemeld dat we niet meer in gesprek waren over een overname”, legt de woordvoerder van Ballast Nedam uit. „Maar de stand was nu zodanig dat we wel iets móésten melden aan de beleggers.” De woordvoerder van Renaissance is met vakantie.

In een gezamenlijk persbericht maakten de twee bedrijven gisteren bekend dat Renaissance Ballast Nedam wil kopen voor 1,55 euro per aandeel. Dat is 29 procent meer dan slotkoers van 18 mei – de dag vóór het persbericht over de hervatte gesprekken naar buiten werd gebracht.

‘Betere carrièremogelijkheden’

Ballast Nedam gaat dus niet failliet. En – ook een optie – niet opgeknipt en in delen verkocht. Of in elk geval voorlopig niet. Met Renaissance is afgesproken dat Ballast Nedam zijn „bedrijfsidentiteit en merk” behoudt en ook zijn Nederlandse hoofdkantoor. Ook zal Renaissance „de huidige arbeidsvoorwaarden” van de werknemers „respecteren”. De vraag is wel: voor hoe lang? In het persbericht staat alleen dat die afspraken drie jaar lang „zullen worden beschermd” door twee onafhankelijke leden van de raad van commissarissen.

In elk geval hebben de werknemers van Ballast Nedam voorlopig een baan. Sterker, volgens het persbericht hebben ze met dank aan de overname straks „betere (internationale) carrièremogelijkheden”. Renaissance koopt Ballast Nedam voor de infrastructuurtak. Vooral voor de kennis en kunde daar zit: de Nederlandse ingenieurs. Die kan Renaissance ook bij zijn projecten in bijvoorbeeld Rusland of Turkmenistan goed gebruiken.

Zelf heeft Renaissance niet bijzonder veel infrastructuurexpertise in huis. Met de experts van Ballast Nedam maakt het meer kans op grote, complexe projecten. Eerder nam Renaissance voor dat doel ook het Duitse Heitkamp en het Oostenrijkse Alpine Bau over.

En wat vinden de partijen die met Ballast Nedam te maken hebben? Rijkswaterstaat, een belangrijke opdrachtgever van Ballast Nedam, vindt het nog te vroeg om uitspraken te doen over het Turkse bedrijf. Branchevereniging Bouwend Nederland heeft, zo zegt de woordvoerder, „nog nooit van Renaissance gehoord”.

    • Teri van der Heijden
    • Carola Houtekamer