Grieks parlement stemt in met doorvoeren hervormingen

De Griekse premier Alexis Tsipras spreekt het Griekse parlement toe voordat het stemt over het doorvoeren van hervormingen die onderdeel vormen van de afspraken met de internationale schuldeisers.
De Griekse premier Alexis Tsipras spreekt het Griekse parlement toe voordat het stemt over het doorvoeren van hervormingen die onderdeel vormen van de afspraken met de internationale schuldeisers. Foto EPA/Yannis Kolesidis

Het Griekse parlement heeft vannacht ingestemd met het doorvoeren van een aantal hervormingen die onderdeel vormen van de afspraken die met de internationale schuldeisers zijn gemaakt. Griekenland kan nu gaan onderhandelen met de EU over een derde noodsteunpakket ter waarde van circa 86 miljard euro.

De schuldeisers wilden alleen instemmen met nieuwe financiële noodsteun voor de Grieken als Athene eerst zou aantonen bereidwillig te zijn om hervormingen door te voeren. Vannacht stemde het parlement met 230 van de 300 stemmen in met de nieuwe hervormingen. Ook oud-minister van Financiën Yanis Varoufakis, een van de meest uitgesproken criticasters van de hervormingen, stemde voor. Een aantal van de 63 tegenstemmers kwamen wel weer uit regeringspartij Syriza.

Civiel recht en Bankenunie

Voorafgaand aan de stemming sprak Tsipras het parlement toe en zei dat de hervormingen een “benodigde prijs zijn die we moeten betalen om Griekenland levend te houden.”

“We hebben gekozen voor een compromis waardoor we een programma moeten implementeren waarin we niet geloven. Toch zullen we het implementeren omdat de alternatieven nog erger zijn.”

Er werd vannacht gestemd over de hervorming van het civiel recht en in het bijzonder over omzetgerelateerde rechtszaken. De bedoeling is dat dergelijke zaken sneller afgerond worden in de toekomst en zo geen belemmering meer te vormen voor het zakendoen. Griekse advocatengroeperingen zijn echter bang dat het omgekeerde gaat gebeuren. Verder werden afspraken die zijn gemaakt met de Europese Bankenunie goedgekeurd.

Duizenden Grieken demonstreren

Terwijl er binnen werd gestemd stonden buiten duizenden mensen te protesteren tegen het Europese hulppakket. De schattingen over de grootte van de menigte lopen uiteen van 6.000 tot 10.000. In tegenstelling tot vorige week, toen een demonstratie uit de hand liep, werd er gisteren vreedzaam gedemonstreerd.

Twitter avatar MarloesdeK Marloes de Koning Afgaande op de hoeveelheid helikopters boven het centrum wordt er flink gedemonstreerd voor het parlement aan #Syntagma. #Agreement

Griekenland kreeg vorige week, nadat het instemde met het nieuwe Europese hulppakket, een overbruggingskrediet van 7 miljard euro. Daarmee konden het IMF en de ECB worden terugbetaald. Ook werd het steunfonds ELA met 900 miljoen euro verhoogd, waardoor de Griekse banken weer open konden gaan. Wel gelden er nog steeds restricties. Grieken mogen per week 420 euro pinnen.

De Grieken moeten nog instemmen met het doorvoeren van de meest impopulaire hervormingen, zoals het afschaffen van het vervroegd pensioen en het verhogen van de belastingen voor boeren.