In beeld

‘Gogh with the flow’- kunstenaars geïnspireerd door Vincent van Gogh

Het Vincent van Goghhuis in Van Goghs geboortedorp Zundert vroeg begin dit jaar fotograaf Wiesje Peels (1975) en grafisch ontwerper Steffen Maas (1973) om als artists in residence kunst te maken geïnspireerd op leven en werk van Van Gogh. Dat resulteerde in 'Gogh with the flow', foto’s van mensen en landschappen die min of meer verwijzen naar Van Goghs werk, zoals zijn kleurenpalet in Brabant (donker) en Frankrijk (bont en goudgeel) – zoals de foto van rossige winterstruiken (Redflame) op een boomkwekerij in Zundert. Meer informatie is te vinden op de Facebookpagina Goghflow. En lees in NRC vanmiddag meer over kunstverzamelaars die hun Van Gogh niet in het museum hangen.
Van Gogh schilderde graag het ‘echte' leven, de boeren. Hier is een MOE-werker (uit Midden- en/of Oost Europa) geportretteerd die in Zundert bij een boomkwekerij aan het werk was.
Wiesje Peels en Steffen Maas
Deze foto is geïnspireerd op de vreemde lichaamshoudingen die de boeren en landarbeiders verbeelden in Van Gogh’s schetsen.
Wiesje Peels en Steffen Maas
In de winter verbouwen enkele boomkwekers in Zundert en omgeving Redflame, wat doet denken aan Van Gogh’s rossige uitstraling zowel in zijn werk als in zijn uiterlijk.
Wiesje Peels en Steffen Maas
Voor deze foto hebben we samengewerkt met een acteur van de Zundertse Komedie. Hij speelt Van Gogh aan het eind van zijn leven in een zorgvuldig uitgekozen ‘decor'.
Wiesje Peels en Steffen Maas
Deze twee meisjes (van wie de rechter de dochter van fotografe Wiesje) zijn gehuld in Van Gogh-achtige materialen, zoals jute en gewas. Ze verwijzen naar de vrouwen op zijn schilderijen die het koren samenbinden.
Wiesje Peels en Steffen Maas
Pluizige uitgebloeide planten in een verlaten kas met een blauwe achtergrondrol tussen dag en nacht gefotografeerd. Het verwijst naar de bloesem die Van Gogh zo graag schilderde en doet denken aan de sterren waar hij over schreef.
Wiesje Peels en Steffen Maas
Kuilgras met een geel gordijn aan de rand van de Oude Buisse Heide. Het sombere Brabant versus het goudgele Frankrijk. De somberte versus de manie.
Wiesje Peels en Steffen Maas
Vorstnetten bij een boomkwekerij in Zundert. Het doet denken aan de voorovergebogen Brabantse boerinnen in hun grijs zwarte rokken die op het land aan het rooien zijn. Het lijkt zwart wit maar is in kleur opgenomen. In werkelijkheid zijn het schouder hoge haagjes die tegen de vorst beschermd worden.
Wiesje Peels en Steffen Maas
Een verlaten kas met een in grijs opgezette ‘schetsfiguur’ van Van Gogh.
Wiesje Peels en Steffen Maas
Een man gaat op in natuurlijke materialen en dreigt naar beneden te vallen op de rand van zon en schaduw en dreigt naar beneden te vallen.
Wiesje Peels en Steffen Maas
Vorstnetten in de mist bij een boomkwekerij in Zundert. Een wijds landschap. Het lijkt zwart wit maar is in kleur opgenomen.
Wiesje Peels en Steffen Maas