Fransman Bardet wint tweede Alpenrit Tour na knappe solo

Bardet viert zijn eerste etappeoverwinning in de Tour de France.
Bardet viert zijn eerste etappeoverwinning in de Tour de France. Foto AFP / Kenzo Tribouillard

De Fransman Romain Bardet van AG2R heeft vanmiddag de achttiende etappe van de Tour de France gewonnen. De 24-jarige Bardet kwam na een knappe solo als eerste over de streep in Saint-Jean-de-Maurienne. In de top van het algemeen klassement veranderde weinig.

Bardet was de beste van een grote kopgroep van maarliefst 29 man die een groot deel van de dag vooruit was. De kopgroep verbrokkelde op de langste beklimming van de dag, de Col du Glandon. Op een paar kilometer van de top sprong Bardet weg in de jacht op zijn eerste etappezege in de Tour de France. De nog jonge Fransman bleef weg in de afdaling en ook op de laatste klim hield hij stand. Op de kronkelige Lacets de Montvernier dreigden de achtervolgers wat tijd goed te maken, maar de 45 seconden voorsprong die Bardet had op de top, bleken ruim voldoende.

De Fransman Pierre Rolland werd tweede, de Colombiaan Winner Anacona werd derde. De Brit Chris Froome behield de gele trui. Robert Gesink werd beste Nederlander: elfde.

Contador valt tevergeefs paar keer aan

In de groep van de favorieten viel met name Alberto Contador regelmatig aan. Op de Glandon pakte hij in een groepje met Robert Gesink een klein minuutje op Froome, Nairo Quintana en Alejandro Valverde. Die kwamen echter terug in de afdaling en ook de speldenprikjes op de Montvernier leverden de concurrenten van Froome geen voorsprong van belang op.

Waar Gesink opnieuw prima reed, had de andere Nederlandse klassementsrenner, Bauke Mollema, het zwaar. De kopman van Trek moest verschillende keren lossen uit de groep favorieten, maar bleef in de buurt van zijn concurrenten. Uiteindelijk verloor hij slechts negentien seconden. „Ik sta nog steeds negende in het klassement”, zei Mollema tegen persbureau ANP. „Maar dit heeft echt veel kracht gekost. Dit was voor mij de zwaarste rit uit deze Tour.”

Uitslag etappe

1. Bardet (Fra/AG2R) 5u03m40s
2. Rolland (Fra/EUR) +0m33s
3. Anacona (Col/MOV) +0m59s
4. Jungels (Lux/TRE) +1m50s
5. Fuglsang (Den/AST) +1m50s

11. Gesink (Ned/LOT) +3m21s
12. Froome (GBr/SKY) +3m21s
17. Quintana (Col/MOV) +3m21s
21. Mollema (Ned/TREK) +5m12s

Algemeen klassement

1. Chris Froome (Sky) 69m06s49s
2. Nairo Quintana (Movistar) +3m10s
3. Alejandro Valverde (Movistar) +4m09s
4. Geraint Thomas (Sky) +6m34s
5. Alberto Contador (Tinkoff-Saxo) +6m40s
6. Robert Gesink (LottoNL-Jumbo) +7m39s
7. Vincenzo Nibali (Astana) +8m04s
8. Mathias Frank (IAM Cycling) +8m47s
9. Bauke Mollema (Trek Factory Racing) +12m06s
10. Romain Bardet (AG2R) +12m52s

Hieronder een overzicht van de etappe, verzorgd door het ANP:

1 km: Vanaf de start vallen direct renners aan op de eerste col. Rodriguez (Spa), Rolland (Fra) en Arredondo (Col) gaan ervandoor. Op de Col Bayard vormt zich een kopgroep van 29 man. Stef Clement is de enige Nederlander. Bardet (Fra) is de bestgeplaatste renner (11e op 16.04).
7 km: Col Bayard (2e categorie): 1. Rodriguez, 2. Fuglsang (Den), 3. Pinot (Fra).
36 km: Rampe du Motty (3e categorie): 1. Rodriguez, 2. Pauwels (Bel).
61 km: Côte de la Mure (3e categorie): 1. Rodriguez, 2. Pauwels.
71 km: Col de Malissol (3e categorie): 1. Rodriguez, 2. Pauwels. Rodriguez is daardoor virtueel de nieuwe leider in het bergklassement.
85 km: Col de la Morte (2e categorie): 1. Rodriguez, 2. Fuglsang, 3. Preidler.
100 km: Na de afdaling van de Col de la Morte breekt het peloton in stukken. In de voorste groep zitten alle grote namen uit het klassement, inclusief Robert Gesink en Bauke Mollema.
108 km: Tussensprint in Rioupéroux: 1. De Gendt (Bel), 2. Barta (Tsj), 3. Bakelants (Bel), 6. Clement.
115 km: In de kopgroep proberen renners weg te rijden. Na een reeks aanvallen slaagt alleen De Gendt. De Belg rijdt alleen weg aan de voet van de Col du Glandon. Lang houdt ook hij echter niet stand. Clement lost al vroeg in de klim.
128 km: Op de Col du Glandon valt de kopgroep snel uiteen. In het peloton valt Barguil (Fra) aan. Robert Gesink reageert, net als Frank (Zwi).
140 km: Contador (Spa) valt aan vanuit het peloton en komt bij het drietal met Gesink. In de kopgroep rijdt Bardet weg.
145 km: Nibali (Ita) en Quintana (Col) vallen aan, kort voor de top. Ver komen ze niet, maar Bauke Mollema en Valverde (Spa) moeten wel lossen. Froome (GBr), Thomas (GBr) en Kreuziger sluiten weer aan bij Nibali en Quintana.
147 km: Col du Glandon (hors categorie): 1. Bardet, 2. Anacona (Col), 3. Jungels (Lux).
150 km: De groep met Froome haalt Gesink en Contador in de afdaling weer bij. Bardet is in de afdaling voor de rest van de kopgroep gebleven. Die rijden op een halve minuut.
175 km: Op de Lacets de Montvernier rijdt Bardet nog altijd op kop. In de groep van de favorieten valt Contador aan. Bijna iedereen springt mee, maar Mollema moet lossen.
177 km: Lacets de Montvernier (2e categorie): 1. Bardet, 2. Fuglsang, 3. Rolland.
186,5 km: Bardet wint de etappe, voor Rolland en Anacona. Robert Gesink wordt beste Nederlander op de elfde plaats.