Franse boeren blokkeren nog steeds Autoroute du Soleil

Boeren blokkeren de A6 richting Lyon met tractoren, opleggers en banden.
Boeren blokkeren de A6 richting Lyon met tractoren, opleggers en banden. Foto AFP/Philippe Desmazes

Boze Franse boeren houden vanochtend nog altijd de snelweg A6 bij Lyon geblokkeerd. De blokkade van de Autoroute du Soleil, waar veel vakantiegangers gebruik van maken, begon gisteravond.

In zuidelijke richting is de weg dicht bij Limonest, in noordelijke richting bij Chasse-sur-Rhône. De ANWB raadt automobilisten aan goed op de verkeersinformatie te letten en alternatieve routes te zoeken. Dat is overigens geen garantie voor een onbelemmerde rit: ook op de nationale wegen duiken boerenblokkades op.

Sinds gisteren blokkeren Franse veehouders de snelweg A1 tussen Lille en Parijs. Met de acties willen de boeren meer steun van de regering afdwingen. Veel boerenbedrijven verkeren op de rand van faillissement door toegenomen concurrentie uit Midden- en Oost-Europa en door het afschaffen van Europese landbouwsubsidies. Naar schatting 25.000 bedrijven, ruim 10 procent dreigt failliet te gaan.

De boeren bevinden zich onderaan de voedselketen als het ware, de marges zijn minimaal voor hen. De afnemers maken de winst. De Franse regering maakte gisteren in reactie op de acties een hulp bekend ter waarde van 600 miljoen euro. Maar de boeren vinden dat niet genoeg en eisen het aftreden van de Franse minister Stéphane Le Foll. Ze gaan pas vanavond weg.