Financial Times wordt verkocht aan Japanse uitgever Nikkei

Een exemplaar van Financial Times.
Een exemplaar van Financial Times. Foto EPA / Christian Charisius

De Britse zakenkrant Financial Times wordt verkocht aan het Japanse Nikkei. Met de deal is bijna 1,2 miljard euro gemoeid. Eerder vandaag leek het er nog op dat de Duitse uitgever Axel Springer de krant zou overnemen.

Dat heeft de Financial Times vanmiddag gemeld. Pearson, de huidige uitgever, zou zich volledig willen focussen op zijn educatietak en niet meer op de mediasector. Pearson blijft ondanks die focus wel een belang van 50 procent in het blad The Econonomist houden. Het hoofdkantoor van de FT Group in Londen is geen onderdeel van de deal.

Nikkei is de grootste onafhankelijke zakelijke uitgever in Azië. De zakelijke krant Nikkei geldt als het vlaggenschip van de groep met 3,12 miljoen abonnees.

FT berichtte over overname door Springer

Vanochtend werd vanuit Pearson bevestigd dat het in “vergevorderde gesprekken” was over een overname, maar toen werd er niet ingegaan op details. Al snel werd Axel Springer genoemd als kandidaat om de Britse titel over te nemen. Die groep brengt onder andere Die Welt en Bild uit. Springer ontkende dit echter, ondanks berichtgeving in de Financial Times.

1,4 miljard euro

Een paar dagen geleden meldde persdienst Bloomberg al plannen voor de aanstaande verkoop van FT. De op zalmroze papier gedrukte krant zou op maar liefst 1,4 miljard euro gewaardeerd zijn. Volgens The Guardian is de krant nu dus voor 1,2 miljard verkocht.

Vorig jaar was de papieren oplage 210.000. 70 procent van de abonnementen is digitaal. De Financial Times was bijna zestig jaar in handen van de Pearson-groep.