Europese Commissie beschuldigt filmstudio’s van machtsmisbruik

De studio's van Paramount Pictures aan Melrose Avenue in Los Angeles.
De studio's van Paramount Pictures aan Melrose Avenue in Los Angeles. Foto AP / Nick Ut

De Europese Commissie heeft een aanklacht ingediend tegen het Britse Sky UK en zes Amerikaanse filmstudio’s. Daarmee start de Commissie een formele mededingingszaak wegens machtsmisbruik. Dat maakt Eurocommissaris Margrethe Vestager (Mededinging) vandaag bekend.

Het gaat naast Sky UK om Disney, NBCUniversal, Paramount Pictures, Sony, Twentieth Century Fox en Warner Bros. De filmstudio’s zouden Europese burgers uit andere landen onrechtmatig de toegang tot betaaltelevisie ontzeggen.

Vestager over het onderzoek:

“Europese consumenten willen naar de betaalzenders van hun keuze kunnen kijken, ongeacht waar ze wonen of reizen in de EU. Ons onderzoek toont aan dat ze dat momenteel niet kunnen doen, doordat licentieovereenkomsten tussen de grote filmstudio’s en Sky UK niet toestaan dat consumenten in andere EU-landen toegang krijgen tot de betaalde tv-diensten van Sky in het Verenigd Koninkrijk en Ierland, via satelliet of online. Wij denken dat dit mogelijk in strijd is met de EU-mededingingsregels. De studio’s en Sky UK hebben nu de kans om te reageren op onze zorgen.”

De betaalzenders mogen films en series vaak alleen in eigen land uitzenden. Dat kan concurrentie over de grens hinderen, op tv en via internet.