Kabinet wist van hoogte bedrag

Het kabinet heeft gisteren vertrouwelijke documenten vrijgegeven over de naheffing van 643 miljoen euro die Nederland vorig jaar heeft gekregen van de Europese Commissie. Dit hoge bedrag was het gevolg van een nieuwe rekenmethode en een nieuwe definitie van de omvang van het bruto binnenlands product. Eurogroep-voorzitter en minister Jeroen Dijsselbloem (Financiën, PvdA) stuurde de stukken naar de Tweede Kamer. Daar had De Telegraaf de Europese Commissie in een verzoek onder de Wet Openbaarheid Bestuurd (WOB-verzoek) om gevraagd. De krant wilde weten wat het kabinet wist over de naheffing en wanneer het op de hoogte was van die informatie. Ook wilde De Telegraaf weten of er is geprobeerd aan de heffing te ontkomen of over de hoogte ervan te onderhandelen.

In de Kamer wilde vooral het CDA dat ook de correspondentie tussen het kabinet en de Europese Commissie openbaar zou worden gemaakt. De partij verweet Dijsselbloem eerder dat hij een toneelstukje opvoerde toen hij reageerde op het nieuws van de naheffing. De minister wist daar toen al dagen van. Dijsselbloem herhaalde gisteren dat hij verbaasd was over de hoogte van de naheffing. Nadat de onderbouwing door de Europese Commissie was geleverd en de berekening correct bleek, heeft Nederland wel betaald, schrijft Dijsselbloem. CDA-Kamerlid Pieter Omtzigt zegt: „Uit de stukken blijkt dat de Nederlandse regering de details van de naheffing al veel eerder kende.” Omtzigt heeft al aangekondigd nadere vragen te stellen. Omdat het nu reces is, vindt een eventueel debat hierover pas in september plaats.

    • ANP/nrc