Dit bedrijf maakt binnenkort bijna alle blikjes in Europa

Foto Bloomberg

Ze maken blikjes voor Coca-Cola, voor Pepsi, voor Grolsch. En nu willen ze dat samen gaan doen: blikjesfabrikant Ball uit de VS en Rexam uit Groot-Brittannië. De eerste heeft een bod van rond de 6,7 miljard dollar op de laatste uitgebracht. Omdat Ball en Rexam in Europa samen de grootste producent van aluminiumblikjes zouden worden (marktaandeel van 69 procent in Europa), is de Europese Commissie een onderzoek gestart.

Beleggers waren in ieder geval wel tevreden met de plannen:

In een persbericht laat de Deense eurocommissaris Margrethe Vestager (Mededinging) weten dat ze wil voorkomen dat door een gebrek aan concurrentie blikje fris of bier duurder worden.

Vestager:

“Very many of us buy drinks in cans - they are convenient and used everywhere.”

Maar om hoeveel blikjes gaat het dan precies? Dat berekende belangenorganisatie BCME (Beverage Can Makers Europe), waar naast Ball en Rexam ook producent Crown lid van is. De score: er werden afgelopen jaar zo’n 61 miljard blikjes gevuld in Europa.

    • Annemarie Sterk