De innige band tussen dorstige student en kroeg

Met een rijk geïllustreerd boek viert de Groningse studentenvereniging Vindicat atque Polit haar jubileum.

Boven: ‘Actusavond’, 1933. Onder: Sociëteitscommissie, 2012.
Boven: ‘Actusavond’, 1933. Onder: Sociëteitscommissie, 2012. Foto’s Collectie Groninger Archieven en Gerhard Taatgen jr.

Taalkundigen kunnen hun hart ophalen aan de inventieve neologismen in Wachtwoord Vindicat. Uitdrukkingen als ‘inguratiekroegjool’, ‘indrinken’ of ‘bier en beer’ keren regelmatig terug in het boek verschenen ter gelegenheid van het tweehonderd jarig jubileum van het oudste studentencorps van Nederland. Een ‘beer’ legt het gedenkboek haarfijn uit „is sinds mensenheugenis” de rekening.

Het gaat hier om de Groningse studentenvereniging Vindicat atque Polit ofwel Handhaaft en Beschaaft, opgericht op 4 februari 1815 door studenten in de Theologie, Geneeskunde en Rechtsgeleerdheid. Van begin af aan waren zwaard en vijl de symbolen: het zwaard staat voor verdediging van de studentenbelangen en de vijl voor „ontwikkeling en beschaving van de leden, waaronder de regulering van de ontgroening”.

Het gedenkboek schrijft openhartig over de niet zo heel beschaafde, vaak omstreden ontgroening en memoreert gepast het dodelijke ongeval uit 1997 toen een student een liter jenever moest drinken om zich te bewijzen ofwel „in te vechten”. De diverse auteurs bieden de buitenstaander een boeiende en soms onthullende blik achter de schermen van twee eeuwen studentenleven, zoals corpsleden dat leiden. Verenigingslid worden impliceert in de kroeg vrienden opdoen voor het leven, zo luidt een van de doorslaggevende redenen. Ook helpt lidmaatschap bij de latere carrière.

Het rijk geïllustreerde boek benadrukt in tekst en beeld de innige band tussen dorstige student en kroeg. Direct na oprichting was de sociëteit ook overdag geopend en verschafte de Vindicator samen met zijn kornuiten, die moe waren van het studeren en het volgen der lessen, „rust en verpozing”. De geest der studenten heette „afgemat” te zijn.

Sommige auteurs bedienen zich van fantasierijke geheimtaal bij beschrijvingen. Zoals deze zin: „De Hark de Triomf doet beter zaken dan ooit in de eerstejaarshoek.” Of: „Na het huiseten wordt traditioneel gemext om de afwas.” Dit ‘mexen’ is een dobbelspel dat volgens de regels met veel drank gepaard gaat.

Dames waren niet welkom in het mannenbolwerk dat Vindicat met zijn ‘Hunne Heren Corpsleden’ ruim anderhalve eeuw was. Toen de eerste dame in 1898 lid wenste te worden was het sociëteitshuis te klein. Jarenlange verwikkelingen tussen de vrouwenclub Magna Pete, opgericht in 1898, en Vindicat volgden en liep uit in de zogenoemde ‘Groningsche Vrouwenquaestie’. Het zou tot 1970 duren voordat het tot een huwelijk kwam tussen beide verenigingen, tot vreugde der studentes. Met verrassende gelatenheid noteert het gedenkschrift: „Het geduld van de dames was zeventig jaar lang op de proef gesteld.”

    • Kester Freriks