Cel- en taakstraffen voor verdachten in Valkenburgse zedenzaak

De rechtbank van Maastricht.
De rechtbank van Maastricht. Foto ANP / Marcel van Hoorn

De rechtbank in Maastricht heeft twaalf mannen veroordeeld wegens het hebben van betaalde seks met een toen zestienjarig meisje in Valkenburg, vorig jaar.

Tien mannen kregen een dag onvoorwaardelijk cel opgelegd plus taakstraffen van 120 tot 240 uur. Een inmiddels ontslagen jeugdhulpverlener die loverboys begeleidde kreeg zes maanden cel waarvan drie voorwaardelijk. Een andere verdachte kreeg vijf maanden cel waarvan drie voorwaardelijk.

De politie kwam de verdachten op het spoor na een inval in een hotel in Valkenburg vorig jaar december. Het meisje, dat vermist was, werd toen aangetroffen terwijl ze seks had met een klant.

De hoofdverdachte, de 21-jarige Armin A. die op de wc van de hotelkamer werd aangetroffen, is veroordeeld tot twee jaar cel voor mensenhandel, wegens het aanzetten tot prostitutie van een minderjarige.

Betaalde seks

Tegen de in totaal 25 verdachten in de Valkenburgse zedenzaak waren celstraffen geëist tussen de vijf maanden waarvan vier voorwaardelijk en een jaar onvoorwaardelijk.

Bij de strafeisen maakte justitie vorige week verschil tussen klanten die bij het meisje „binnendrongen” en zij die dat niet deden. Voor de laatste groep bleven de strafeisen beperkt tot zes maanden. Het Openbaar Ministerie hield ook rekening met de leeftijd van verdachten, de mate waarin zij meewerkten en al dan niet betuigde spijt.