‘Blokkades Franse boeren rond Lyon worden opgeheven’

Franse boeren rijden met hun tractoren over de wegen rond Lyon.
Franse boeren rijden met hun tractoren over de wegen rond Lyon. Foto AFP / Philippe Desmazes

De wegblokkades van protesterende Franse boeren rond Lyon worden opgeheven. Dat meldt persbureau AFP. De blokkades zorgen voor veel hinder voor vakantiegangers, die massaal gebruikmaken van de Autoroute du Soleil. President Hollande belooft dat zijn regering snel met meer maatregelen voor de boeren komt.

De Franse veehouders blokkeerden sinds gisteravond een aantal belangrijke snelwegen rond Lyon met tractoren en strobalen. De boerenvakbond FNSEA (Nationale Federatie Vakbonden van Landbouwondernemers) kondigde vanmiddag aan dat de acties bij Lyon worden stopgezet. De demonstranten trekken met hun tractors naar het centrum van Lyon, meldden Franse media. Ze gaan er overleggen met de voorzitter van de FNSEA, Xavier Beulin.

Update 18.50 uur:

De Route du Soleil (A6-A7) in Frankrijk blijft zeker nog urenlang gestremd, meldt de Verkeersinformatiedienst. Vakantiegangers kunnen Lyon daarom het beste voorlopig nog maar even mijden.

Twitter avatar petervermaas Peter Vermaas Wegblokkades van boeren bij Lyon zijn voorbij, meldt AFP. Maar boerenbond FNSEA verwacht komende dagen weer nieuwe acties.

Al hele week acties op Franse wegen

In heel Frankrijk voeren boeren al sinds begin deze week actie. De protesten begonnen in Normandië en rond Parijs en Lille en breidden zich later in de week uit naar het zuiden. De Franse boeren zijn boos omdat ze zeggen met de huidige prijsniveaus geen geld meer te kunnen verdienen. Ze zeggen ook niets te hebben gehad aan de prijsverhogingen van vlees- en melkproducten die ruim een maand geleden zijn afgesproken na bemiddeling van de regering. Dat extraatje zou in de zakken van supermarkten, distributeurs en de voedselverwerkende industrie verdwijnen.

President Hollande beloofde gisteren een steunpakket van 600 miljoen euro beschikbaar te stellen. De FNSEA is blij met deze stap in de goede richting, maar beschouwt het hele pakket aan maatregelen als onvoldoende voor de noodlijdende sector. Hollande zei vanmiddag tijdens een bezoek aan Dijon dat de regering snel met meer maatregelen voor de boeren komt.

Lees ook: de reportage ‘Rotjes en varkenslappen op de snelweg’ van onze correspondent Peter Vermaas.