Grieks parlement achter cruciale hervormingen

Het Griekse parlement heeft zich in het holst van de nacht in grote meerderheid achter nieuwe cruciale hervormingen geschaard. Van de 300 parlementsleden stemden 230 voor hervormingen van de rechtspraak en de banken. Die hervormingen waren, samen met wetgeving over de financiële hervormingen die vorige week al werd aangenomen, voorwaarde voor het hervatten van onderhandelingen met de internationale geldschieters over een steunpakket van 85 miljard euro.

Premier Alexis Tsipras had opnieuw de steun van de oppositie nodig, omdat ongeveer een kwart deel van zijn eigen fractie tegenstemde. De Syriza-dissidenten beschouwen de hervormingen die Tsipras door het parlement heeft geloodst als verraad aan de verkiezingsbelofte om de bezuinigingen terug te draaien. Tsipras zelf zei vannacht tegen het Griekse parlement: „We hebben ingestemd met een compromis dat ons dwingt om een programma uit te voeren waarin we zelf niet geloven maar dat we welzullen uitvoeren omdat het alternatief nog erger is.” Volgens de premier gaat het om wetgeving „tijdens een noodtoestand”.