Amerikaanse Senaat stemt voor beëindiging reisbeperking naar Cuba

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, John Kerry en zijn Cubaanse collega Bruno Rodriguez tijdens een persconferentie na de opening van de Cubaanse ambassade in Washington.
De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, John Kerry en zijn Cubaanse collega Bruno Rodriguez tijdens een persconferentie na de opening van de Cubaanse ambassade in Washington. Foto EPA/ Michael Reynolds

De Amerikaanse Senaat heeft vandaag ingestemd met het beëindigen van de reisbeperking naar Cuba, zo meldt Reuters. Met 18 stemmen voor en 12 tegen volgt de Senaatscommissie de politieke lijn van president Barack Obama om de diplomatieke relaties te herstellen met de decennialange vijand Cuba.

Begin deze week hebben de Verenigde Staten en Cuba de diplomatieke betrekkingen hervat. Hiermee is na 54 jaar een einde gekomen aan de vijandschap tussen de buurlanden.

Ambassades geopend in Washington en Havana

Afgelopen maandag werd in Washington in aanwezigheid van de Cubaanse minister Buitenlandse Zaken Bruno Rodriguez en de Amerikaanse staatssecretaris van Buitenlandse Zaken Roberta Jacobson de Cubaanse ambassade geopend. Ook hangt de Cubaanse vlag nu op het ministerie van Buitenlandse Zaken te midden van de vlaggen van alle andere landen waarmee de Verenigde Staten diplomatieke betrekkingen onderhouden.

In augustus wordt de Amerikaanse vlag gehesen in de Cubaanse hoofdstad Havana. Dan brengt de minister van Buitenlandse Zaken John Kerry een officieel bezoek aan het eiland.