Zwarte arrestant verhangt zich in cel – of was het moord?

Sandra Bland vergat haar richtingaanwijzer. Toen de politie haar aan de kant zette, liep het uit de hand.

Opnieuw controverse in de VS over een gewelddadige arrestatie van een zwarte burger. Drie dagen nadat de 28-jarige Sandra Bland in Texas van de weg werd gehaald na een lichte verkeersovertreding hing ze zich volgens de autoriteiten vorige week op in haar cel. Familie en vrienden beweren dat ze is vermoord.

Bland werd op 10 juli aangehouden in Prairie View omdat ze haar richtingaanwijzer niet had gebruikt toen ze van rijstrook wisselde. Op een gisteren gepubliceerde dashcamvideo van het Texas Department of Public Safety is te zien hoe de aanhouding al snel escaleert.

De agent die haar aan de kant zette, Brian Encinia, vraagt of Bland geïrriteerd is. Dat is ze, omdat ze van de weg wordt gehaald voor een kleine overtreding. Na tien minuten vraagt Encinia of ze haar sigaret wil doven. Ze weigert, omdat ze het recht heeft om te roken in haar eigen auto, zo zegt ze tegen de agent. Daarna vraagt hij of ze wil uitstappen. Ze weigert omdat ze niet „onder arrest staat”, waarna hij haar hardhandig uit de auto probeert te trekken. Bland verzet zich.

Pas wanneer hij dreigt met een stroomstootwapen en roept dat hij haar „in de fik” gaat steken, stapt ze uit. Ze vraagt meermaals waarvoor ze gearresteerd wordt en roept: „Ik kan niet wachten totdat dit voor de rechter komt.” Wat er daarna gebeurt, is te zien op beelden die gemaakt zijn door een ooggetuige. Bland moet geknield in de berm zitten, met haar hoofd tegen de grond. Na een paar minuten wordt ze meegenomen in een politieauto en in hechtenis genomen voor belediging van een ambtenaar in functie.

Een aanklager betrokken bij de zaak zei maandag dat het te vroeg is om te kunnen vaststellen of de dood van Bland zelfmoord was of dat er opzet in het spel was, maar „er wordt onderzoek gedaan alsof het een moordzaak is”. Een arts constateerde zelfmoord, maar familieleden en kennissen achten dat ondenkbaar: Bland stond positief in het leven en keek uit naar haar nieuwe baan op een universiteit. Haar familie eist een onafhankelijke autopsie. Volgens aanklager Elton Mathis wordt de dood van Bland „niet onder het tapijt geveegd, de waarheid zal naar boven komen.”

Agent Encinia mag voorlopig alleen nog bureauwerk doen, omdat hij de regels overtrad bij de aanhouding. Volgens een Democratische senator in Texas had Bland nooit gevangen mogen worden gezet. Bij de gevangenis werd vrijdag betoogd tegen het gewelddadige optreden van de politie. De zaak wordt aangehaald als het laatste voorbeeld van raciaal politiegeweld.