Zo weinig verdienen Tour de France-renners

Foto AFP

Vandaag fietst het peloton van de Tour de France de Alpen in. Etappes die traditiegetrouw veel toeschouwers trekken, aantrekkelijk voor sponsoren dus, zou je denken. Maar wielrennen is een arme sport. Dat zegt althans Oleg Tinkov (zelf miljardair), de Russische eigenaar van de wielerploeg Tinkoff-Saxo, eerder dit jaar op zijn Facebookpagina:

“The paradox is that cycling is the world’s second most popular spectator sport, after football, but at the same time it is the poorest sport.”

Budget

Een arme sport zou Koen van Haastert, sportmarketeer bij Triple Double sportmarketing, het niet willen noemen.

“Maar wel is het zo dat wielerploegen, net als bijvoorbeeld schaatsteams, leven bij de gratie van de sponsor.”

Dat is bij een sport als voetbal wel anders:

Sponsoring

Een wielerploeg is vrijwel geheel afhankelijk van sponsorinkomsten. Andersom is de sponsor afhankelijk van de deelname aan grote evenementen, zoals de Tour, de Giro d’Italia en de Vuelta. Uit een in 2013 verschenen rapport van Repucom blijkt dat Sky bijna 90 procent van de zichtbaarheid op tv te danken heeft aan de tv-uitzendingen tijdens de Tour de France.

Daarom kan het sponsoren van een wielerploeg een goede investering zijn, zegt Van Haastert.

“Sporten onderling vergelijken, blijft een beetje als appels en peren. Maar de marketingeffecten zijn wel goed te vergelijken. Als je kijkt naar het geld dat je erin stopt en de exposure die je ervoor terugkrijgt, blijkt dat wielrennen een van de betere sporten is om te sponsoren. Je bent deze weken uren achter elkaar in beeld.”

Prijzengeld

En het prijzengeld? Echt hoog is dat niet te noemen. Van Haastert:

“De organisatie van onder andere de Tour, ASO, heeft bovengemiddeld veel macht en verdient ontzettend veel geld met de verkoop van tv-rechten. Wielerploegen hebben zich nog niet, zoals bij tennis, kunnen verenigen tegen deze macht.”

Twitter avatar olegtinkov Oleg Tinkov #ASO make NOT 18million, but 80million NET INCOME from #tdf15 , and they will share it with us, the teams very son http://t.co/TBKleisTfs

En daarom blijft het prijzengeld laag:

Etappewinnaar

Foto AFP,

Foto AFP, ANP

Een wedstrijd winnen. Het levert een wielrenner bijna vier keer minder op dan een voetballer van Oranje. Een etappewinst is goed voor 8.000 euro. Voor een gewonnen wedstrijd tijdens het WK kreeg elke speler van het Nederlands elftal naar verluidt een premie van 30.000 euro. De KNVB wil dit overigens niet officieel bevestigen. De voetbalbond doet geen uitspraken over contracten.

Sprinten

Foto AFP, ANP

Foto AFP, ANP

Een sprint in de Tour winnen levert 1.500 euro op. Sprinter Usain Bolt verdient alleen al meer dan 180.000 euro als hij aan de start verschijnt.

Gele trui

Foto AFP

Foto AFP

Drie weken ploeteren op de fiets en dan als winnaar over de finish in Parijs. Het levert 450.000 euro op. Voetballer Lionel Messi hoeft daar krap twee dagen voor te werken. Hij verdient gemiddeld 261.239 euro per dag.

Weinig succes

Foto AP, EPA

Foto AP, EPA

De Nederlandse ploeg Lotto Jumbo fietste tot nu toe nog maar 11.180 euro aan prijzengeld bij elkaar. Tennisser Igor Sijsling verdiende vorige maand bijna vier keer meer toen hij uitgeschakeld werd in de eerste ronde van Wimbledon.

De weg omhoog

Foto AP, ANP

Foto AP, ANP

Wie zaterdag als eerste bovenkomt bij de Alpe d’Huez (col van de buitencategorie) verdient 800 euro. Dat verdiende Teun de Nooijer in minder dan een halve dag toen hij een maandje meedeed in de lucratieve Hockey India League.

Gelukkig hoeven de renners het niet alleen te hebben van het prijzengeld. Geletruidrager Chris Froome verdient, inclusief sponsorgelden, toch zo’n 4 miljoen euro per jaar.

    • Marieke ten Katen