Wéér agenten voor de rechter, nu om doden van man in Rotterdam

Twee agenten van de Rotterdamse politie staan morgen terecht wegens het doden van een 29-jarige man. Het slachtoffer werd april 2013 in de Fazantstraat in Rotterdam neergeschoten door de politie toen hij wegrende om aan een aanhouding te ontsnappen.

De strafzaak leidt opnieuw tot grote onrust binnen de politie. Vorige week werd een agent in Limburg tot twee jaar cel veroordeeld wegens het neerschieten van een bijrijder in een auto die hard wegreed. In beide zaken oordeelde het Openbaar Ministerie dat vervolging van de politieagenten niet nodig was omdat de dienders volgens de regels zouden hebben gehandeld. Na klachten van slachtoffers of nabestaanden gaf het hof het OM evenwel opdracht alsnog tot vervolging over te gaan.

In de Rotterdamse zaak oordeelde het gerechtshof in Den Haag begin dit jaar dat het niet zonder meer vaststaat dat het „ingrijpen van de agenten gerechtvaardigd” was. Het slachtoffer rende weg en werd vervolgens neergeschoten. De agenten dachten dat de verdachte zwaaide met een bijl, maar dat bleek een wandelstok.

De moeilijkheden met de verdachte begonnen toen hij er door twee medewerkers van stadsbeheer op werd aangesproken dat zijn honden losliepen. Bij de aanhouding ontstond onenigheid die zo hoog opliep dat de politie om assistentie werd gevraagd. De vervolging van de agenten gebeurt na een beklagprocedure die de ouders en toenmalige vriendin van de 29-jarige man begonnen. Volgens hun advocaat Desiree de Jonge zullen de twee verdachte agenten morgen in de rechtszaal afgeschermd zitten.

    • Marcel Haenen