Weduwe huisarts in beroep tegen IGZ

De weduwe van huisarts Nico Tromp gaat in hoger beroep tegen het vonnis van de rechter in Alkmaar over de manier waarop de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) in 2013 optrad tegen echtgenoot. Dat meldt advocaat Cor Hellingman namens de familie. De weduwe verweet de inspectie verkeerd handelen, maar kreeg van de rechter geen gelijk.

De huisarts uit Tuitjenhorn diende in augustus 2013 een terminaal zieke patiënt morfine toe, omdat die last had van benauwdheid. Een half uur later overleed de patiënt. Later bleek dat Tromp een gram morfine had ingespoten; veel meer dan gebruikelijk, en dodelijk. Een co-assistente kaartte dit aan, waarna de inspectie werd ingelicht en de zaak bij het Openbaar Ministerie terechtkwam. De inspectie stelde Tromp een week op non-actief. Hij tekende bezwaar aan tegen dat besluit, werd depressief en maakte in oktober 2013 een einde aan zijn leven.

Volgens de weduwe heeft „het geweld” waarmee de instanties haar man indertijd bejegenden geleid tot diens dood. Ze vindt dat de inspectie niet de juiste afwegingen heeft gemaakt toen ze hem op non-actief stelde en zoekt eerherstel.

Een onderzoekscommissie oordeelde eerder dat wel zorgvuldig was gehandeld, maar dat de relatie tussen IGZ en huisartsen verbetering behoeft.