Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politie, recht en criminaliteit

VS onderzoeken dood zwarte arrestant - video toont gewelddadige aanhouding

Foto Reuters / screenshot video The Texas Department of Public Safety

De Amerikaanse autoriteiten doen onderzoek naar de dood van een zwarte arrestant. De 28-jarige vrouw hing zich volgens de autoriteiten vorige week op in haar cel in Texas, drie dagen nadat ze van de weg was gehaald na een verkeersovertreding. Maar familie en vrienden beweren dat ze is vermoord.

Sandra Bland werd op 10 juli aangehouden in Prairie View, Texas, door agent Brian Encinia omdat ze haar richtingaanwijzer niet had gebruikt bij het wisselen van rijstrook. Op een gisteren gepubliceerde dashcamvideo van de Texas Department of Public Safety is te zien hoe de aanhouding al snel escaleert.

‘Kom uit de auto of ik zet je in de fik’

Encinia vraagt of Bland geïrriteerd is. Dat is ze, omdat ze van de weg wordt gehaald voor een kleine overtreding. Na tien minuten vraagt Encinia of ze haar sigaret wil doven. Ze weigert, omdat ze het recht heeft om te roken in haar eigen auto, zo zegt ze tegen de agent. Daarna vraagt hij of ze wil uitstappen. Ze weigert omdat ze niet “onder arrest staat”, waarna hij haar hardhandig uit de auto probeert te trekken. Bland verzet zich.

Pas wanneer hij dreigt met een stroomstootwapen en roept dat hij haar “in de fik” gaat steken, komt ze uit de auto. Ze vraagt meerdere keren waar ze voor gearresteerd wordt en zegt: “Ik kan niet wachten totdat dit voor de rechter komt”. Wat er daarna gebeurt, is te zien op beelden die gemaakt zijn door een ooggetuige. De agent laat Bland geknield in het gras langs de kant van de weg zitten, met haar hoofd tegen de grond. Na een paar minuten wordt ze meegenomen in een politieauto en in hechtenis genomen voor belediging van een ambtenaar in functie.

Video vrijgegeven door de Texas Department of Public Safety (update: inmiddels verwijderd):

Video van een ooggetuige:

Aanklager Elton Mathis zei maandag dat het te vroeg is om te kunnen vaststellen of de dood van Bland zelfmoord was of dat er opzet in het spel was, maar “er wordt onderzoek gedaan alsof het een moordzaak is”. Volgens een arts was er sprake van zelfmoord, maar familieleden en kennissen achten dat ondenkbaar, omdat Bland positief in het leven stond en uitkeek naar haar nieuwe baan op een lokale universiteit. Haar familie eist een onafhankelijke autopsie.

Het ziet ernaar uit dat er niemand in de cel is geweest in de negentig minuten voordat het lichaam van Bland werd gevonden. Maar er is volgens de aanklager geen videomateriaal beschikbaar van de binnenkant van de cel. Mathis verzekert dat de zaak “niet onder de mat wordt geveegd” en dat “de waarheid naar boven zal komen”.

‘Ze had niet gearresteerd mogen worden’

Agent Encinia mag voorlopig alleen nog bureauwerk doen, omdat hij de regels overtrad bij de aanhouding. Volgens de Democratische senator uit Texas, Royce West, had Bland nooit gevangen mogen worden gezet.

Buiten de gevangenis van Waller County werd afgelopen vrijdag geprotesteerd tegen het gewelddadige optreden van de politie. De zaak-Bland wordt door activisten aangehaald als het laatste voorbeeld van raciaal politiegeweld. Op de sociale media wordt gebruik gemaakt van de hashtags #WhatHappenedToSandyBland en #JusticeForSandy.